Nöronlar, vücudumuzun sinir sistemini oluşturan hücrelerdir. İşlevleri sinirsel uyarıları elektriksel sinyaller biçiminde ileterek vücuttan beyine, beyinden vücuda ve beynin kendi içinde bilgi taşımaktır. Bu ''karmaşık iletişim ağı'', sinapslar ve sinirsel iletimle çalışır.
Evet, nöronlarımızı belli sebeplerden kaybedebiliriz. Örneğin beynin bir kısmında kan akışı kesilmesi sonucu kişi felç olur ve oksijen açısından kan ile beslenemeyen nöronlar kaybedilebilir. Nöronların ölmesi, bu beyin bölgeleri tarafından kontrol edilen işlevlerin kaybına neden olabilir.
Doğduğumuzda, gelişim sürecimizde ve yaşlılıkla nöron sayıları değişkendir. Yaş ilerledikçe nöron sayısı azalır. Fakat bu olağan bir şeydir ve yavaş bir süreçtir.
Beyin atrofisi, başka bir adıyla serebral atrofi, nöron adı verilen beyin hücrelerinin kaybı ve bu duruma bağlı küçülmesidir. Atrofi ayrıca hücrelerin iletişim kurmasına yardımcı olan bağlantıların da yok olmasına sebep olur. İnme ve Alzheimer dahil olmak üzere beyne zarar veren birçok farklı hastalığın sonucu olarak meydana gelebilir.
Kaza, beyin travmaları, beyin hasarları olmak üzere bunların başlıca sebepleri şiddetli düşme, araç kazaları, kafaya atılan darbeler başta gelmektedir.
Nöronların hasar ve kaybına örnek bazı hastalıklar:
- Alzheimer
- Serebral Palsi
- Huntington hastalığı
- Multipl skleroz
Bu hastalıklar, nöronların hasarı sonucu veya hastalıkların genetik faktörler sonucu nöron kaybı ve zarara uğratması sonucunda oluşur.
Kaynaklar
- Tübitak. Nöronlar. Alındığı Tarih: 13 Ekim 2023. Alındığı Yer: Tübitak Bilim Teknik | Arşiv Bağlantısı
- Alevleventoglu. Beyin Atrofisine Sebep Olan Faktörler | Prof. Dr. Alev Leventoğlu. Alındığı Tarih: 13 Ekim 2023. Alındığı Yer: Alev Leventoğlu | Arşiv Bağlantısı