Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cavidan Hesenov
Üye
3

Beynimiz biz miyiz, yoksa beyni yöneten miyiz?

1,528 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Asmin Rana Avşar
Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji öğrencisiyim

Ben, beyin ve benim beynim.

Beyin ve benlik arasındaki ilişki karmaşık bir yapıyı temsil eder. Ben, beyin ve beynim arasındaki ilişkiyi ele alırken bu kavramların birbirinden bağımsız olmadığı sonucuna varıyorum. Bu ayrımı yapmak beynin ve bilinç arasındaki ilişkinin doğasını anlamamızı zorlaştırabilir. Bilincimizin var olup olmadığı sadece nöronların etkileşiminden mi yoksa daha derin bir yapısal bütünlükten mi oluştuğu sorusu gerçekten ilgi çekici.

Bir yandan beynin biyolojik ve fizyolojik açıdan ele almalıyız. Beyin, nöronlar, kimyasal sinyaller ve elektriksel aktivitelerle işleyen bir organ olarak düşünce ve bilinç süreçlerinin merkezi bir parçamızdır. Yani beyin ve bilinç arasındaki etkileşim beyin üzerindeki fiziksel değişikliklerle doğrudan ilişkilidir. Örneğin serebral atrofi gibi durumlar beyin dokusundaki nöron kaybını ifade eder ve bu durum kişinin bilişsel yeteneklerinde belirgin değişikliklere yol açar. Bu tür patolojik durumlar kişinin genel zihinsel sağlığını etkiler ve bilincin işleyişindeki değişiklikleri gösteir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan bilinç ve benlik kavramını yalnızca beyin yapısal değişiklikleriyle sınırlı olarak değerlendirmek bence çok eksik bir yaklaşım. Bilinç bireyin kendini algılama ve çevresindeki dünyayı anlama kapasitesini içerir ve bu kapasite beyin işlevleriyle sıkı bir ilişki içinde olmakla birlikte her zaman doğrudan beyin değişiklikleriyle açıklanamayabilir. Bilincin beyin fonksiyonlarıyla nasıl entegre olduğu ve kavramlar arası etkileşim daha net bir yaklaşımdır.

Bu nedenle beyin ve bilinç arasındaki ilişkiyi tam anlamıyla kavrayabilmek için beynin yalnızca yapısal değişikliklerine bakmak yeterli değildir. Kişinin sağlık veya mental durumu üzerinde etkili olmayan beyin hasarlarının tedavisi sonrası gözlemlenen değişiklikler bilinç ve benlik arasındaki etkileşimin daha net bir resmini sunabilir belki. Bu tür bir yaklaşım beynin işlevsel ve yapısal değişikliklerinin kişisel benlik üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olabilir.

Kısacası kişinin kendisinin ne olduğunu anlama çabasında beyni es geçmemesi gerekir.[1]

Kaynaklar

  1. G. Tononi. (2015). Integrated Information Theory. Scholarpedia, sf: 4164. doi: 10.4249/scholarpedia.4164. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close