Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Messier 87
Üye
0

Beyinde kopan nöron bağlantıları yeniden oluşturulabilir mi ?

Tam olarak nasıl olduğunu veya nasıl işlediklerini bilmiyorum ama evrim ağacının uyku ile ilgili bir vidyosunda gereksiz nöron bağlantılarının koptuğunu öğrendim. O bağlantılar tekrar oluşturulabilir mi ?
1,701 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Beyinde yeni bağlantılar oluşması deneyime bağlıdır. (Buradaki Deneyim kavramını geniş anlamak gerek, okumak, izlemek, yeni yerler görmek, hayal etmek yeni bilgiler öğrenmek gibi yeni zihinsel içerik üretmeye neden olacak herşey) Aynı zamanda deneyim hangi beyin bölgesi ile ilgili ise o bölgede yeni adaptif uyum süreci ve yeni bağlantılar oluşmasını sağlar. Mesela kullanılmayan veya az kullanılan bir parmakla incelik isteyen egzersiz yapmak (örneğin enstrüman çalmak) bu parmağa dair beyindeki motor bölgede parmağın kullanımına dair yeni bağlantılar oluşmasını sağlar. Beynin deneyime göre nöral ağlarının şekillenmesi beyin plastisitesi veya nöroplastisite denir. (beyin esnekliği). Yukarıda belirttiğim gibi yeni motor deneyimler beyindeki motor bölgede etkili olurken mesela yeni bir film seyretmek, yeni yerler görmek veya kitap okumak yolu ile hayal gücünü geliştirmek beynin görsel veri merkezleri açısından yeni bağlantılar kurulmasını sağlayabilir.

Beyin için özellikle rutinliğin beyni algı ve duyum bakımından zayıflatması nedeniyle yeni içerikler veya var olan rutinlikteki değişiklikler beyni yenileyici, algı gücünü artırıcı olarak beyin için faydalı ve yenileyici etki yapar. Bu sayede beyinde nöroplastisite açısından da yeni adaptasyon olacağını öngörmek hiç de zor değil.

Ekteki evrim ağacı yazısından bu konuda beyne yeni nöral ağ bağlantıları kurmak bakımından veya var olanları güçlendirmek açısından faydalı şeyleri aynen alıntılıyorum. Bunların çoğunun kökeninde yeni uyaranlara veya deneyimlere dayalı yukarıda belirttiğim yenileyici etkilerin olduğunu da kaçırmamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

"Aralıklı Oruç: Sinaptik adaptasyonu arttırır, nöron büyümesini/gelişmesini teşvik eder, bilişsel fonksiyonları geliştirir, nörodejenaratif hastalık riskini azaltır.

Seyahat: Beyninizi yeni uyaranlar ve ortamlara maruz bırakır, beyinde yeni yolaklar ve aktivitelere yol açar.

Anımsatıcı araçlar kullanmak: Hafıza egzersizleri prefrontal pariyetal ağdaki bağlantıları arttırabilir ve yaşa bağlı hafıza kaybını önleyebilir.

Bir müzik aleti çalmayı öğrenmek: Beyin bölgeleri arasındaki bağlantıları arttırabilir ve yeni nöral ağlar yaratmaya yardımı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sık kullanılmayan (baskın olmayan) elle yapılan egzersizler: Yeni nöral yolaklar oluşturabilir ve nöronlar arası bağlantıları güçlendirebilir.

Kurgu okumak: Beyindeki bağlantıları arttırır.

Kelime haznesini genişletmek: Hafızanın işlenmesini etkinleştirdiği gibi görsel ve işitsel verilerin işlenmesini de etkinleştirir.

Sanatla uğraşmak: Odak, içgörü, hafıza ve empatiyi güçlendirebilen dinlenme esnasındaki beynin Varsayılan Mod Ağı (İng: "Default Mode Network" veya kısaca DMN) bağlantılarını arttırır. Varsayılan Mod Ağı (İng: "Default Mode Network") beyin aktif dinlenme halindeyken (örneğin hayal kurarken) ve dış dünyada herhangi bir şeye odaklanmamışken aktif olan bir ağdır. Kişi yeni, dikkat isteyen ve bireyin kendisini dışarıda bırakan aktiviteleri gerçekleştirirken bu ağ pek aktif değildir.

Dans etmek: Alzheimer riskini azaltır ve nöral bağlantıları güçlendirir.

Uyuma: Nöronlar arası bağlantılar gibi davranan ve hücreler arası bilgi aktarımı yapan dendiritik köklerin büyümesiyle öğrenilenlerin hafızada tutulmasını sağlar."[1]

Sorunuza gelince eğer unutulan unutulmaya yüz tutmuş bilgilerin veya deneyimlerin unutulmasına engel olmaya çalışır, ve bellek egzersizleri yaparsanız beyinde silinen veya silinmeye yüz tutmuş yok olan kimi bağlantılar açısından en azından o anı veya deneyimle ilgili bağlantı açısından snaptik budama denen sürecin bir kısmına engel olmayı başarmanız mümkün. Tabi kaçınılmaz Olarak bir çok deneyim ve bilgi zihinlerimizden siliniyor. Ama en azından unutmamak istediğiniz anı/deneyimlerin zihinsel tekrarıyla budanmasına engel olmak mümkün olabilir.

269 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Fıçıcıoğlu. Nöroplastisite Nedir? Beynimiz, Değişen Çevre Koşullarda Kendisini Nasıl Değiştirir?. (11 Aralık 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close