Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Beyinde dopamin fazla olursa ne olur?

1,160 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Dinçer Arslan
Meraklı Düşünür

Dopamin bir nörotranmitterdir ve vücutta belli başlı işlevlere sahip, çok önemli bir kimyasaldır. Dopaminin (beyinde bulunan sinapslar arasında) salınımını doğal olarak tetikleyen unsurlar, genelde beklenti yaratılması ve beklentinin karşılanmasıdır. Örnek olarak, bir fil su birikintisi gördüğünde ya da bir primat meyve bulduğunda dopamin salgılar, bu hayvana ona ulaşma gücü verecek bir canlandırma etkisi de yaratır. Genelde mutlulukla özdeşleştirilen bir kimyasaldır, ancak tek işlevi bu değil. Çok yüksek düzeydeki dopamin, sanrılara ve halisünasyonlara neden olabilmekte. Bundan yola çıkarak, bağımlılıkta da etkin bir rolü vardır ve oyun, sigara, alkol, esrar, LSD ve metamfetamin gibi kimyasallar sentetik yollarla dopamin salınımını tetiklemekte. Hepsinde düzeyleri farklılık göstermekle birlikte, yokluklarında yoğun stres yaşanır ve aşırı düzeylerde kortizol salınımı olur. Bu gitgeller çok sıradışı ve üst düzey olduğundan ölümle sonuçlanabilmekte, hayatın akışını altüst edebilmektedir. Elbette seks de çok yoğun bir hormon bombardımanına tuttuğu için, bağımlılık yaratma potansiyeli yüksek doğal bir eylemdir. Ancak doğal olması her zaman sağlıklı anlamına gelmez, nitekim esrar da sigara da alkol de doğal uyaranlar. Hatta kimyasal bütün elementler, doğa temelli şeyler. Buraya sığdıramayacağım tonlarca durum söz konusu, bu yüzden en kısa cevapla, fazla dopamin, az dopamin, normal düzeylerde (ki burada normal çok değişkendir) her açıdan bir çok şeye sebebiyet verebilir. Sağlıklı olan ise olabildiğince dengeli düzeylerde tutmak ve mümkün olduğunca sentetik ya da doğal uyuşturuculardan uzak durmak, oyunlarla ve seksle belirli bir düzeyde iletişimi korumak ve hastalıklarla mücadele etmeye çalışmak olacaktır. Çünkü vücutta aşırılıklar, hemen her konuda sorunlar doğurabilmekte.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Cleveland Clinic. Dopamine: What It Is, Function & Symptoms. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2023. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  2. Health Direct. Dopamine. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2023. Alındığı Yer: healthdirect | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Pietrangelo. Dopamine Effects On The Body, Plus Drug And Hormone Interactions. (5 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2023. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

1950'lerin başında psikiyatristler, tipik antipsikotikler (majör sakinleştiriciler olarak da bilinir) olarak bilinen bir ilaç sınıfının şizofreninin psikotik semptomlarını azaltmada genellikle etkili olduğunu keşfetti.[1]

1950'lerde yaygın olarak kullanılan ilk antipsikotik olan klorpromazinin (Thorazine) piyasaya sürülmesi, takip eden yıllarda birçok şizofreni hastasının kurumlardan taburcu edilmesine yol açmıştır.

1970'lerde araştırmacılar bu tipik antipsikotiklerin D2 reseptörleri üzerinde antagonist olarak çalıştığını anladılar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu gerçekleşme, şizofreninin büyük ölçüde beyin dopamin sistemlerinin hiperaktivitesinden kaynaklandığını varsayan şizofreninin dopamin hipotezine yol açmıştır.[2]

Dopamin hipotezi, psikotik semptomların genellikle metamfetamin gibi dopamin artırıcı uyarıcılarla yoğunlaştığı ve bu ilaçların yeterince yüksek dozlarda alındığında sağlıklı insanlarda da psikoz üretebildiği gözleminden ek destek aldı.

Sonraki yıllarda daha az ciddi yan etkileri olan başka atipik antipsikotikler geliştirilmiştir. Bu yeni ilaçların çoğu doğrudan dopamin reseptörleri üzerinde etkili olmayıp, bunun yerine dolaylı olarak dopamin aktivitesinde değişiklikler meydana getirmektedir.[3]

Bu ilaçlar diğer psikozları tedavi etmek için de kullanılmıştır. Antipsikotik ilaçlar çoğu aktif davranış türü üzerinde geniş ölçüde baskılayıcı bir etkiye sahiptir ve özellikle açık psikozun karakteristik sanrılı ve ajite davranışını azaltır.

Ancak daha sonraki gözlemler, dopamin hipotezinin en azından basit orijinal haliyle popülerliğini yitirmesine neden olmuştur. Bir kere, şizofreni hastaları tipik olarak ölçülebilir düzeyde artmış beyin dopamin aktivitesi göstermemektedir. Buna rağmen, birçok psikiyatrist ve sinirbilimci şizofreninin bir tür dopamin sistemi işlev bozukluğu içerdiğine inanmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, "dopamin hipotezi" zaman içinde geliştikçe, öne sürdüğü işlev bozuklukları giderek daha ince ve karmaşık hale gelme eğiliminde olmuştur.

Kaynaklar

  1. D. Healy. The Creation Of Psychopharmacology. ISBN: 9780674015999.
  2. O. D. Howes, et al. (2009). The Dopamine Hypothesis Of Schizophrenia: Version Iii—The Final Common Pathway. Schizophrenia Bulletin, sf: 549-562. doi: 10.1093/schbul/sbp006. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Horacek, et al. (2006). Mechanism Of Action Of Atypical Antipsychotic Drugs And The Neurobiology Of Schizophrenia. CNS Drugs, sf: 389-409. doi: 10.2165/00023210-200620050-00004. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close