Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Beyin sağlığı için yapılması gereken en önemli alışkanlıklar nedir?

Beyin sağlığı için yapılması gereken en önemli alışkanlıklar nedir? veya en önmeli 10 alışkanlık nedir?
261 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
7Firudin A.
7Firudin A.
13K UP
Bilime heveskâr biri.

Beyin sağlığı için 7 alışkanlık önerisi:

1. Düzenli egzersiz yapın.

Egzersizin bilinen birçok faydası vardır ve düzenli fiziksel aktivitenin de beyne faydası vardır. Birden fazla araştırma çalışması, fiziksel olarak aktif insanların zihinsel işlevlerinde bir düşüş yaşama olasılığının daha düşük olduğunu ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu faydalar, egzersiz sırasında beyninize giden kan akışının artmasından kaynaklanır. Haftada birkaç kez 30 ila 60 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Yürüyebilir, yüzebilir, tenis oynayabilir veya kalp atış hızınızı artıran diğer orta düzeyde aerobik aktiviteler yapabilirsiniz.

2. Bol bol uyuyun.

Uyku, beyin sağlığınızda önemli bir rol oynar. Bazı teoriler, uykunun beyninizdeki anormal proteinleri temizlemeye yardımcı olduğunu ve anıları pekiştirerek genel hafızayı ve beyin sağlığını artırdığını belirtir. İki veya üç saatlik artışlarla parçalanmış uyku yerine, her gece art arda yedi ila sekiz saat uyumayı hedefleyin. Ardışık uyku, beyninize anılarınızı etkili bir şekilde pekiştirmesi ve saklaması için zaman verir. Uyku apnesi beyninizin sağlığına zarar verir ve bu nedenle art arda saatlerce uyumak için mücadele edebilirsiniz.

3. Akdeniz diyeti yiyin.

Tüm Reklamları Kapat

Diyetiniz beyin sağlığınızda büyük rol oynar. Bitki bazlı gıdaları, kepekli tahılları, balıkları ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağları vurgulayan bir Akdeniz diyeti uygulamayı düşünün. Araştırmalar, Akdeniz diyetini yakından takip eden kişilerin, diyeti takip etmeyen insanlara göre Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Sızma zeytinyağında ve diğer sağlıklı yağlarda bulunan omega yağ asitlerinin hücrelerinizin düzgün çalışması için hayati önem taşıdığını, koroner arter hastalığı riskinizi azalttığını, zihinsel odaklanmayı artırdığını ve yaşlı erişkinlerde bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını biliyoruz.

4. Zihinsel olarak aktif kalın.

Beyniniz bir kasa benzer. Beyninizi formda tutmak için çapraz bulmaca veya Sudoku yapmak, okumak, kağıt oynamak veya yapboz yapmak gibi yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Etkinliği artırmak için farklı aktivite türlerini birleştirin.

5. Sosyal olarak aktif kalın.

Sosyal etkileşim, hafıza kaybına katkıda bulunabilecek depresyon ve stresi önlemeye yardımcı olur. Özellikle yalnız yaşıyorsanız, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve başkalarıyla bağlantı kurma fırsatlarını araştırın. Araştırmalar hücre hapsini beyin körelmesine bağlar, bu nedenle sosyal olarak aktif kalmak ters etki yapabilir ve beyninizin sağlığını güçlendirebilir.

6. Kan damarlarınızı sağlıklı tutun.

Atardamar ve toplardamarlarınızın sağlığı kalp sağlığınız için önemlidir ancak aynı zamanda beyin sağlığı için de kritik öneme sahiptir. Kan basıncınızı, kan şekerinizi ve kolesterolünüzü düzenli olarak kontrol ettirin ve rakamlarınızı normal aralıkta tutmak için adımlar atın.Kan basıncını ve kolesterol değerlerini düşürmek için fiziksel aktivitenizi artırın, Akdeniz diyeti yapın ve sodyum tüketiminizi azaltın.

7.Çok fazla TV izlemeyin çünkü bu pasif bir aktivitedir ve beyninizi çok az uyarır.

8. Tütün ve alkol kullanımı beyin sağlığı üzerinde de etkilidir, bu nedenle sadece ölçülü olarak alkol alın ve sigara içmeyin.[1]

Kaynaklar

  1. C. N. P. K. Kidd. 6 Tips To Keep Your Brain Healthy. (29 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2023. Alındığı Yer: Mayo Clinic Health System | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close