Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Beyin sağlığı için en önemli besinler nelerdir?

Beyin sağlığı için en önemli besinler hangileridir?
169 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
7Firudin A.
7Firudin A.
12K UP
Bilime heveskâr biri.

Beslenme uzmanları, en önemli stratejinin bol miktarda meyve, sebze, baklagiller ve kepekli tahıllar içeren sağlıklı bir beslenme modelini izlemek olduğunu vurguluyor. Bitkisel kaynaklardan ve balıktan protein almaya çalışın ve doymuş yağlar yerine zeytinyağı veya kanola gibi sağlıklı yağları seçin.

Yeşil yapraklı sebzeler. Lahana, ıspanak, karalahana ve brokoli gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi beyin için sağlıklı besinler açısından zengindir. Araştırmalar, bu bitki bazlı gıdaların bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Yağlı balık. Yağlı balıklar, alzheimer hastalarının beyinlerinde zararlı kümeler oluşturan protein olan düşük kan beta-amiloid düzeyleriyle bağlantılı olan sağlıklı doymamış yağlar olan omega-3 yağ asitlerinin bol kaynaklarıdır. Haftada en az iki kez balık yemeye çalışın, ancak somon, morina, konserve hafif ton balığı ve pollack gibi cıva oranı düşük türleri seçin. Balık hayranı değilseniz, doktorunuza bir omega-3 takviyesi almayı sorun veya keten tohumu, avokado ve ceviz gibi karasal omega-3 kaynaklarını seçin.

Meyveler. Araştırmalar, meyvelere parlak tonlarını veren doğal bitki pigmentleri olan flavonoidlerin de hafızayı geliştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Harvard Brigham and Women's Hospital'daki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, her hafta iki veya daha fazla porsiyon çilek ve yaban mersini tüketen kadınların hafıza gerilemesini iki buçuk yıla kadar geciktirdiğini buldu.

Tüm Reklamları Kapat

Çay ve kahve. Sabahları içtiğiniz kahve veya çaydaki kafein, kısa süreli bir konsantrasyon artışından daha fazlasını sunabilir. The Journal of Nutrition'da yayınlanan 2014 tarihli bir çalışmada, daha yüksek kafein tüketimine sahip katılımcılar, zihinsel işlev testlerinde daha iyi puan aldı. Diğer araştırmalara göre kafein, yeni anıları sağlamlaştırmaya da yardımcı olabilir. Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, katılımcılardan bir dizi görüntüyü incelemelerini ve ardından bir plasebo veya 200 miligramlık bir kafein tableti almalarını istedi. Kafein grubunun daha fazla üyesi, ertesi gün görüntüleri doğru bir şekilde tanımlayabildi.

Ceviz. Kuruyemişler mükemmel protein ve sağlıklı yağ kaynaklarıdır ve özellikle bir tür kuruyemiş de hafızayı geliştirebilir. UCLA'dan 2015 yılında yapılan bir araştırma, daha yüksek ceviz tüketimini gelişmiş bilişsel test puanlarıyla ilişkilendirdi. Ceviz, alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen bir tür omega-3 yağ asidi bakımından yüksektir. ALA ve diğer omega-3 yağ asitleri açısından zengin diyetler, daha düşük kan basıncı ve daha temiz arterlerle ilişkilendirilmiştir. Bu hem kalbe hem de beyne iyi gelir.[1]

Kaynaklar

  1. Anonim. Foods Linked To Better Brainpower - Harvard Health. (30 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2023. Alındığı Yer: Harvard Health | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close