Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Ekinci
Üye 7 Eylül 2023 1 Cevap
3

Beyin nasıl gelişir?

305 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 7 Eylül 2023

Her beyin yaşla birlikte değişir ve zihinsel işlevler de onunla birlikte değişir. Zihinsel gerileme yaşlılıkla beraber yaygındır ve yaşlanmanın en korkulan sonuçlarından biridir. Ancak bilişsel bozukluk kaçınılmaz değildir. İşte beyin fonksiyonunu korumaya yardımcı olabileceğiniz 12 yol.

1. Zihinsel uyarım alın

Fareler ve insanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları, beyin aktivitelerinin sinir hücreleri arasındaki yeni bağlantıları uyardığını ve hatta beynin yeni hücreler üretmesine, nörolojik "plastisite" geliştirmesine ve gelecekteki hücre kaybına karşı koruma sağlayan işlevsel bir rezerv oluşturmasına yardımcı olabileceğini buldu.

Tüm Reklamları Kapat

Zihinsel olarak uyarıcı herhangi bir aktivite beyninizi geliştirmeye yardımcı olmalıdır. Okuyun, kursa gidin, kelime bulmacaları veya matematik problemleri gibi "zihinsel jimnastik"leri deneyin Çizim, boyama ve diğer el sanatları gibi zihinsel çabanın yanı sıra el becerisi gerektiren şeyleri deneyin.

2. Fiziksel egzersiz yapın

Araştırmalar kaslarınızı kullanmanın aynı zamanda zihninize de yardımcı olduğunu gösteriyor. Düzenli egzersiz yapan hayvanlar, oksijen açısından zengin kanı beynin düşünceden sorumlu bölgesine taşıyan minik kan damarlarının sayısını artırır. Egzersiz ayrıca yeni sinir hücrelerinin gelişimini teşvik eder ve beyin hücreleri (sinapslar) arasındaki bağlantıları artırır. Bu, daha verimli, esnek ve uyarlanabilir beyinlerle sonuçlanır ve bu da yaşlanan hayvanlarda daha iyi performans anlamına gelir. Egzersiz ayrıca kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini iyileştirir, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve zihinsel stresi azaltır; bunların hepsi kalbinizin yanı sıra beyninize de yardımcı olabilir.

3. İyi beslenin

Tüm Reklamları Kapat

İyi beslenme vücudunuzun yanı sıra zihninize de yardımcı olabilir. Örneğin, meyve, sebze, balık, sert kabuklu yemişler, doymamış yağlar (zeytinyağı) ve bitkisel protein kaynaklarına ağırlık veren Akdeniz tarzı bir diyet uygulayan kişilerde bilişsel bozukluk ve demans gelişme olasılığı daha düşüktür.

4. Kan basıncınızı artırın

Orta yaştaki yüksek tansiyon, yaşlılıkta bilişsel gerileme riskini artırır. Kan basıncınızı mümkün olduğunca düşük tutmak için yaşam tarzı değişikliğini kullanın. Zayıf kalın, düzenli egzersiz yapın, alkolünüzü günde iki içkiyle sınırlayın, stresi azaltın ve doğru yiyin.

5. Kan şekerinize dikkat edin

Diyabet demans için önemli bir risk faktörüdür. Doğru beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve zayıf kalarak diyabetin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak kan şekeriniz yüksek kalırsa, iyi bir kontrol sağlamak için ilaca ihtiyacınız olacaktır.

6. Kolesterolünüzü iyileştirin

Yüksek LDL ("kötü") kolesterol seviyeleri, demans riskinin artmasıyla ilişkilidir. Diyet, egzersiz, kilo kontrolü ve tütünden uzak durmak, kolesterol seviyenizi iyileştirmede uzun bir yol kat edecektir. Ancak daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuza ilaç tedavisi hakkında danışın.

7. Düşük doz aspirini düşünün

Bazı gözlemsel çalışmalar, düşük dozda aspirinin demans, özellikle de vasküler demans riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Aday olup olmadığınızı doktorunuza sorunuz.

8. Tütünden kaçının

Tüm Reklamları Kapat

Tütünün her türünden kaçının.

9. Alkolü kötüye kullanmayın

Aşırı alkol tüketimi demans için önemli bir risk faktörüdür. Eğer içki içmeyi tercih ederseniz kendinizi günde iki içkiyle sınırlayın.

Tüm Reklamları Kapat

10. Duygularınıza önem verin

Kaygılı, depresif, uykusuz veya bitkin kişiler bilişsel işlev testlerinde düşük puan alma eğilimindedir. Düşük puanlar, yaşlılıkta artan bilişsel gerileme riskini mutlaka öngörmeyebilir, ancak iyi bir zihinsel sağlık ve dinlendirici bir uyku kesinlikle önemli hedeflerdir.

11. Başınızı koruyun

Orta ila şiddetli kafa yaralanmaları, beyin sarsıntısı tanısı konmamış olsa bile bilişsel bozukluk riskini artırır.

Tüm Reklamları Kapat

12. Sosyal ağlar oluşturun

Güçlü sosyal bağlar, daha düşük demans riski, daha düşük kan basıncı ve daha uzun yaşam beklentisiyle ilişkilendirilmiştir.[1]

Kaynaklar

  1. Harvard Health. 12 Ways To Keep Your Brain Young. (1 Haziran 2006). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Harvard Health | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close