Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alper G
Alper G
21K UP
Üye 18 Mayıs 2021
15

Beyin intihara nasıl karar veriyor?

Beynimizin temel amaçlarından biri hayatta kalmak değil midir? Böyle bir durumda beyin intihar etmeye nasıl karar veriyor?
15,939 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı 18 Mayıs 2021

Merhabalar çok güzel bir soru

Beynimiz nasıl oluyor da bu kadar hayatta kalmaya evrimleşmişken intihar kararını verebiliyor? Psikiyatrik açıdan oldukça önemli bir soru.

Gün içerisinde beynimizde çeşitli ve çok sayıda biyokimyasal tepkime gerçekleşir. Bu tepkimeler, kişinin kullandığı ilaçlara, kişinin sahip olduğu çeşitli psikolojik rahatsızlıklara (mesela şizofreni, depresyon) ve çokca çeşitli unsura bağlı olarak değişim gösterebilir. Bu hormonal tepkimeler, kişilerde ani duygu değişimlerine yol açabilir bunun sonucunda kişi kendini hiç olmadığı kadar çaresiz, yalnız ve depresif hissedebilir. Bütün bunlar ani verilmiş veya üzerinde çokca düşünülmüş bir kararla birleşerek kişiyi intihara yönlendirebilir. Bu konuda en çok rastlanan örnek bilindiği üzere açık ara depresyondur. Ağır depresyonda bulunan kişiler özellikle bu anlarda aşağıda sıralayacağım çeşitli sebeplerde ölümü bir kurtuluş olarak görebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

İntihara karar vermede bir diğer önemli durum psikozdur. Yani zihinde ve bilinçte derin bozulmaların yaşanıp, kişinin halüsinasyonlar görmesi, kişilik değişikliği geçirmesi durumunda, beyin intihar kararı alabilir.

Benzer şekilde ne yazık ki ani verilmiş üzerinde çok durulmamış konular da kişileri intihara sürükleyebilir. Elbetteki intihar kararının tek sebebi yoktur. Kronik rahatsızlıklar, varoluş sancıları, dini inanışlar, çeşitli sosyoekonomik ihtimaller ( mesela işsiz kalma korkusu, aşağılanma ve soyutlanma korkusu), travmalar, panik atak ve daha sınırsız sayıda durum ve olay kimi zaman acı şekilde hayatta kalma dürtüsünün önüne geçebilmektedir.

Beynin ana amacı hayatta kalmaktır ancak her hayatta kalma savaşı yukarıdaki sebeplerden kaynaklanmayabilir. Örneğin evrim sürecinde vahşi mağaralarda kaybolmuş veya kıtlık çekmiş atalarımız hayatta kalabilmek için elbetteki her türlü yolu denemiştir ve böyle durumlarda deneyecektir de. Bu tür canlılardan bu sırada yukarıdaki sosyal sebeplerden herhangi bir tanesini düşünebilmesi beklenemez. Bu sorudaki önemli ayrım burasıdır. Unutulmamalıdır ki hayatta kalmak için yapılan neredeyse her eylem, kişinin mental açıdan sağlıklı olduğu durumlar olmayabilir.

Sonuç olarak günümüz yaşantısındaki hayatta kalma güdüsüyle geçmişin arasında temel olarak bir fark olmasa da içerik olarak geniş farklılıklar vardır. Günümüz problemleri bu sonuçlara yol açabilmektedir.

4,604 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ege Bakırcı. İntihar: İnsanlar Arasında Kendi Canına Kıymanın En Yaygın 10 Nedeni Ve Bu Konuda Yapabilecekleriniz!. (18 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 18 Mayıs 2021. Alındığı Yer: evrimagaci.org | Arşiv Bağlantısı
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close