Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Yılmaz
Mehmet Yılmaz
3,362 UP
Üye
4

Besinleri sindirdiğimizde oluşan kimyasal maddeler/atıklar nelerdir?

Besinlerin temel yapıtaşları proteinlerin, yağların, karbonhidratların sindirimleri arasındaki farklar ve sindirimleri sonucu oluşan kimyasal maddeler/atıklar nelerdir?
6,973 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Alcan
Ali Alcan
54K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Merhabalar. Karbonhidratlar ağız ve ince bağırsakta, proteinler mide ve ince bağırsakta, yağlar ise yalnızca ince bağırsakta sindirilirler. Karbonhidratların sindirimi ağızdan salgılanan amilaz enzimi (pityalin) ile başlar, içinde bulunan disakkarit çeşidine göre maltoz, laktoz, sükroz ve dekstrin'e kadar parçalanır. İnce bağırsakta sindirime uğramayan karbonhidratlar tekrardan amilaz ile maltoz, laktoz, sükroz ve dekstrin'e parçalanır. Aynı zamanda ince bağırsaktaki maltaz, laktaz, sükraz ve destrinaz enzimleri ile bu maddeler glikoz'a kadar parçalanır. Proteinler ise mideye ulaştıkları anda, pepsinojen HCl ile aktive olarak pepsin'e dönüşür ve aktive olan bu enzim proteinleri daha küçük olan polipeptitlere parçalar. İnce bağırsağa ulaşan bu küçük polipeptitler, tripsin ve kimotripsin enzimleri ile dipeptit ve tripeptitlere parçalanırlar ve daha sonra erepsin enziminin etkisiyle aminoasitlere dönüşürler. Bu dönüşüm sırasında metabolik bir atık olan amonyak açığa çıkar. Yağların sindirimi ise ince bağırsakta başlar ve biter. Karaciğer'de sentezlenen ve safra kesesinde depo edilen safra sıvısı Koledok Kanalı ile Water Kabarcığı'na gelir ve onikiparmak bağırsağına geçer. Büyük yağ molekülleri bu sayede daha küçük yağ damlacıklarına dönüşür. İnce bağırsakta bulunan lipaz enzimi ile bu yağ damlacıkları yağ asidi ve gliserol'e parçalanarak sindirim tamamlandır.

1,170 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Karbonhidrat . (26 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Protein. (26 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Yağ. (26 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close