Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Ben bilimi sevmek istiyorum yani değişik bir soru olacak ama sıkılıyorum videoları izlerken ne yapabilirim açıklamaya bakar mısınız ?

Önceden çok mutlu olurdum videoları izlerken ama artık olmuyor sıkılıyorum sosyal medya bağımlısı haline gelip dopaminden kaynaklanıyor olabilir mi aslında çokta ilgimi çekiyor.
377 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Kitap okuyabilirsiniz, tabi ki izlemek pasif bir eylemdir, daha aktif bir eyleme ihtiyaç var. Kitap okumak ise aktiftir. Kitap olarak da popüler bilim kitapları olduğu gibi bilimkurgu romanlar var. Onlar da hem eğlenceli hem de sonuçta bilimden besleniyorlar.

Bir de müze gezmek -Kovid-19 koşullarında fiilen güç olsa da sanal müzeler gibi alternatifler var- doğa yürüyüşü yapıp bitki, hayvan, taş örneklerini incelemek, fotoğrafla belgelemek sizi yine aktif öğrenmeye veya meraka sevk edebilir. Benim Facebook'ta takip ettiğim "Türkiye Yaban Hayatı" grubu var mesela. Oraya hergün değişik bitki, hayvan, hayvan kalıntısı resmi/ videosu geliyor. Tahmin etmeye çalışmak, internette araştırmak, yorumları okumak bayağı eğlenceli ve bilgilendirici.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Feyza Emre
Feyza Emre
29K UP
1.Nesil Yazar

Öncelikle merhaba! Normalde daha farklı sorulara yanıt verirdim ama senin isteğinin çok anlamlı olduğunu düşündüğüm için yanıtlamak istedim. Her şeyden evvel bir şeyi istemek başarmak kadar kıymetlidir, bunu unutma. İlgini bilime çekmek için gösterdiğin çabayla da eminim bunu başaracaksın.

Önceden videolardan keyif aldığını, mutlu olduğunu söylemişsin. Şimdi aynı şekilde hissetmemenin birçok nedeni olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

  • İçinde bulunduğumuz karantina döneminde ruhsal anlamda da yıpranabiliyoruz. Önceden keyifle yaptığımız, hiç aksatmadığımız aktiviteler, uğraşlar görmek dahi istemediğimiz şeyler haline gelebiliyor.
  • Yine aynı şekilde nispeten hareketsiz yaşantımızın verdiği, tabiri caizse 'tembellik' ile bizi yoracak şeylerden kaçınıyoruz. En basit şeylerden bile mesela markete gitmek. Bizi yoracak şeyler illa fiziksel aktiviteler olmak zorunda değil. Bilimsel bir video izlerken ya da bir makale okurken beynin düşünmek, anlamak için büyük bir enerji harcar. (Şu makalede kısa bir hesapla ne kadar enerji harcayabileceğine dair tahminde bulunulmuş: https://evrimagaci.org/beyin-ve-guc-beynimizin-guc-tuketimi-20-wattlik-bir-ampul-ile-aynidir-889 ) Sonuç olarak düşünmekten kaçıyor olabilirsin, istemeden de olsa.

Bahsettiğin sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için kolay ve kısa içerikleri izleyerek başlayabilirsin. 5-10 dakikalık kısa ama bilgilendirici birçok video ile bilimi yeniden sevebilirsin. Senin için bazı videolar bırakacağım. Umarım ilgini çekerler:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL48IwtBKtXrYLwKu6rYFcUIyqRLxAyQMK Günlük Hayatın Bilimi Oynatma Listesinde eminim merak ettiğin sorulara cevap bulacaksın.

Tüm Reklamları Kapat

https://www.youtube.com/watch?v=v0avNZmuGLA

https://www.youtube.com/watch?v=odVvlWN5WGk

112 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı. (9 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube/Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
HAARP: Neyi Yapabilir, Neyi Yapamaz?
HAARP: Neyi Yapabilir, Neyi Yapamaz?
Titanik'te Batan İnsan Bedenlerine Ne Oldu?
Titanik'te Batan İnsan Bedenlerine Ne Oldu?
Su Altında Ateş Yakmak Mümkün mü?
Su Altında Ateş Yakmak Mümkün mü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close