Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bellekte an'ların kokusu var mıdır? Neden ve nasıl?

Günlük yaşantıda duyumlanan kokular bazen geçmişteki yaşanılmış olayları hatırlatabiliyor? Bu nasıl mümkün olabilir?
287 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf Baha Köksal
Psikoloji ve Nöroloji Üzerine Okumalar Yapıyorum.

Kabaca bahsetmem gerekirse, duyular hayatta kalmamız için diğer hayvan türlerinde olduğu gibi önemli bir yere sahiptir. Koku duyusunun saklanışını daha iyi anlayabilmek için evrimsel tarihimizle ilgili küçük bir örneklemeden faydalanmak yararlı olabilir. Bir yırtıcının kokusunu duymak; oradan uzaklaşmanıza veya hayatınıza kastedecek bir etkileşimden kaçınmak üzere yapılacak eyleme yönelik hazırlığınıza önayak olacaktır. Bir leşin kokusunu duymak bizi besin alamadığımız günlerde avantajlı duruma getirebilir yahut leş kokusu etrafında toplanan yırtıcılara karşı ihtiyatlı olmamızı sağlayabilir. Sadece bu gibi tehdit edici uyarımlar dışında, koku duyusu feromonlar aracılığıyla sosyal iletişim yetisinin artmasına, dolayısıyla üreme şansının ve sürü iletişiminin lehimize olmasını sağlar.

Koku uyarımını algıladığımız anda, sinir sistemimiz bu veriyi iletir, veri işlenir, duyunun sebep olduğu duygulanım belirlenir ve nöron yolları üretilir. Bu nöron yolları, aynı uyaranla karşılaştığımızda aktif olup bize erken davranmamız için şans yaratır.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza gelecek olursam, duygusal veya hayati açıdan güçlü bir olay yaşadığınızda bu olayın size hissettirdikleri hafızanızda saklanır. Sadece tecrübe ettiğiniz an değil; Konuya ilişkin çevresel etkenler de aynı derecede önemli olduğu ve muhafaza edildiği için, benzer bir çevresel etkenle karşılaştığınızda âna dair anımsamalar alabilirsiniz. Yahut beyniniz tarafından aşina olunan bir ânı tecrübe ederseniz, aynı şekilde yakınsanan olaya ilişikin bir koku duyusu hissedebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

Kaynaklar

  1. G.E Robinson. (2017). Epigenetics And The Evolution Of Instincts. Science, sf: 26-27. doi: 10.1126/science.aam6142. | Arşiv Bağlantısı
  2. Y.İzci. (2015). Hipokampus: Yapısı Ve Fonksiyonları. Türk Nöroşir Dergisi, sf: 291-292-29. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Keller-L. B. Vosshall, et al. (2008). Better Smelling Through Genetics: Mammalian Odor Perception. Current Opinion in Neurology, sf: 364-365. doi: 10.1016/j.conb.2008.09.020. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close