Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Belirsizlik ilkesi ihlal olmasına rağmen elektronu 0 hıza sabitleyebilmiş olsaydık ne yaşanırdı? Kısacası belirsiz ilkesini ihlal edebilir miyiz?

190 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Belirsizlik ilkesi, kuantum mekaniğinde belirli çiftlerin (örneğin, bir parçacığın konumu ve momentumu) aynı anda tam olarak belirlenemeyeceğini ifade eder. Eğer bir elektronun hızını tam olarak sıfıra sabitleseydik, yalnızca bu parçacığın momentumunu tam olarak belirlemiş olurduk. Ancak, belirsizlik ilkesi gereği elektronun konumu hakkında hiçbir bilgiye sahip olamayız.

Bir parçacığın momentumunu tam olarak sabitlemek, onun konumunu tam olarak belirlememizi engeller. Dolayısıyla, belirsizlik ilkesini tamamen ihlal etmek mümkün değildir. Belirsizlik ilkesi, kuantum mekaniğinin temel bir ilkesidir ve bir parçacığın hem konumunu hem de momentumunu tam olarak belirlemenin imkansız olduğunu belirtir.

Bu nedenle, bir parçacığın hızını tam olarak sıfıra sabitlemek mümkün olmasa da, belirsizlik ilkesi çerçevesinde parçacığın konumu ve momentumu arasında bir ilişki bulunur. Bu ilke, mikro dünyadaki olayları anlamamıza yardımcı olan temel bir prensiptir ve şu ana kadar pek çok deney ve gözlemle doğrulanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Çelik
Emre Çelik
114K UP
Manyak gibi fizikle uğraşıyorum.

Bu sabah tam bununla ilgili bir belgesel izlemiştim ve hatta Evrim Ağacı sayfasına daha önceden buna benzer bir soruya İlhan Taşlı çok ince ve güzel bir anlatım yapmış. Sorumuza geri dönersek en kısa özetiyle bir elektronun hem konumunu hem de hızını aynı anda kesin olarak ölçmemiz mümkün değildir. Eğer bir elektronun konumu çok kesin bir şekilde biliniyorsa hızı hakkında o kadar az şey bilinebilir. Tam tersi için de geçerlidir.

Elektronun hızını sıfıra sabitleyebilmiş olsaydık bu durumda elektronun konumu hakkında hiçbir bilgiye sahip olamazdık. Bu belirsizlik ilkesinin ihlali anlamına gelir ve kuantum mekaniğinin temel kurallarına göre imkansızdır. Belirsizlik ilkesi ölçüm aletlerinin yetersizliği veya gözlemcinin hatalarıyla ilgili değil de doğanın temel bir özelliği olarak kabul edilir.

Belirsizlik ilkesi kuantum dünyasının temel bir yönünü ifade eder ve bu ilke kuantum parçacıklarının dalga-partikül ikiliği gibi davranışlarını açıklamada önemli bir rol oynar. Bu nedenle belirsizlik ilkesini ihlal etmeye çalışmak mevcut fizik anlayışımızla uyumlu değildir. Yani kuantum mekaniğinin temel yasalarını yeniden yazmamızı gerektirir.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle belirsizlik ilkesini ihlal etmek günümüz fizik biliminin anlayışı içinde mümkün değildir ve eğer böyle bir şey gerçekleşebilseydi bu kuantum mekaniğinin ve belki de tüm fizik kurallarının temellerini sallayacak bir buluş olurdu.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close