Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayberk Ak
Ayberk Ak
6K UP
Üye 1 ay önce 5 Cevap
5

Belirli bir yaştan sonra tekrar lisansa başlayıp akademisyen olunur mu?

Merhabalar, 27 yaşında fizik okumayı düşünüyorum. yaklaşık 3 senedir aklımda ve hali hazırda lisans okurken tekrar sınava hazırlanma cesaretini gösterememiştim. fakat artık sınava hazırlanma kararı aldım. fizikte akademisyen olmayı düşünüyorum. geçici bir heves olduğunu düşünmüyorum, fikirlerinize ihtiyacım var...
1,638 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Arzu Özçelik
Ben, Annem, Nenem iki üniversite Mezunu 1 ay önce

Ben 82 doğumluyum. 2009 yılında 27 yaşındaydım ikinci üniversiteme, makine mühendisliğine girdiğimde. şu anki tüm kariyerimi de onun üzerine inşa ettim. annem 61 doğumlu. Fizik bilim uzmanı. 20 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra tıp fakültesine girdi. Geçen sene 62 yaşında mezun oldu. Şu an şişli etfalde doktor. Nenem, Ankara konservatuar mezunu iken 30 lu yaşlarda Ankara hukuk fakültesine girmiş. Sonra kariyerini 45 sene avukatlık yaparak inşa etti. Ben yapmadım ama onlar ikişer de çocuk büyüttüler.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Alper Yüksel
Naçizane fikirlerimi beyan ediyorum :) 1 ay önce

Öncelikle sizin adınıza çok sevindim. Tutkusunu sonradan keşfeden çoğu insan geri dönmeyi düşünmüyor bile.

Ülkemizde çoğu kişi 22 yaşında lisans mezunu oluyor. Yüksek lisans (2 yıl), doktora (4 yıl) derken her şey yolunda giderse 30 yaşından önce doktora mezunu olup bir üniversitede akademisyenlik yapmak (en azından kağıt üstünde :)) mümkün. Tabi yüksek lisans ve doktora süreleri de oldukça değişken. Kaldı ki doktoranızın tez aşamasında tez konunuzu değiştirerek yine 1 - 2 yıla kadar süre kaybı da yaşayabilirsiniz. Neticede akademik kariyer yapmak uzun yıllar süren zorlu bir süreç.

27 yaşında lisansa başladığınızı düşünelim. Kabaca 4 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisans, 4 yıl doktora ile 37 yaşında doktoranızı alırsınız. Evet, bu "normal" süreden 9 yıl kadar fazla. Ancak önünüzde hiçbir somut engel yok. Sizi vazgeçirecek tek şey "geç kalmışlık" hissiniz olabilir fakat olmamalı. Akademik olsun ya da olmasın kariyer yapmak bir süreçtir ve süreçten zevk almaya bakılmalıdır. Ayrıca geçici bir heves olmadığını özellikle belirtmişsiniz. Yarın bir gün dönüp "acaba"larla karşılaşmamak, pişmanlık yaşamamak için geç olsun ya da olmasın denemeye değer. İçinizdeki bir boşlukla yaşamaya çalışmaktansa tutkunuzun peşinde zorlu bir kariyer sürecine girip "akış"a geçmek size tatmin edici bir yaşam sunar. Akış: Mutluluk Bilimi (Mihaly Csikszentmihalyi) en sevdiğim kitaplardan biridir :)

Tüm Reklamları Kapat

21 yaşında genç bir kardeşiniz olarak size geç kalıp kalmamanızdan bağımsız bir şekilde hedefinizin peşinden gitmenizi tavsiye ediyorum. Geç olsun ama güç olmasın...

115 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Kurt
YKS ÖĞRENCİSİ 1 ay önce

Ben YKS'ye hazırlanan, Anadolunun gariban bir evladıyım. Ben bu sınava hazırlanırken çok kez ağladım yapamıyorum, edemiyorum, herkes yapabiliyor ama ben yapamıyorum diye. Netlerim artmıyor ve bu benim canımı sıkıyor. Bunun yükünü ve ağırlığını bir benim gibi sınava çalışan anlar. Sana bunları nie anlattım: Ufakta olsa zorluğunu anlatmak. Ezcümle eğer bu yükü bu yaşında bu psikolojide sırtlayabileceğini düşünüyorsan otur çalış bence.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Derya Güler
İkinci üniversitemi bitirdim. 1 ay önce

Merhaba. 22 yasinda hemsire olarak atandım. 26 yasimda tekrar öss ye calismaya basladım, 3 yasinda da kizim vardı. Her sene bir aksilik oldu. Bir sene konular yetismedi, öbür sene ben hazırdım ama sınav cok uzundu cok tuvaletim gelince tamamlayamadım sınavı. Ben sık tuvalete cikarim fazla dayanamam.3. senede inat ettim yetiskin bezi baglayip girdim sınava.Tuvaletim de gelmedi bu sefer gerci. O sene 29 yasinda hayal ettigim psikolojiyi (% 100 ingilizce) kazandım.Kızım da 1. sınıfa başladı .Gece nöbet tuttum gündüz okula gittim. Yapamam sandilar. Herkesten hevesliydim. Ilk universiteden aldigim yök ortak derslerden muaf oldugum dersler , ustten aldiklarim falan derken okulu 3 senede bitirdim. Yas ilerleyince daha zor degil daha kolay oluyor bence. Algısı gelisiyor insanın. 1 sene sonra unvan degisikligi sinaviyla hastanemde psikolog olarak goreve basladim. O zamanlar acaba hata mi yapiyorum dedim ama sonuca bakinca hayatimin en dogru karariymis diyorum. Sadece sonuc da degil o yolculuk da cok keyifli. Yeniden universite falan. Genclerle olmak sahane bir his. Aklinda varsa denemeden sakın vazgecme. Sevgiler.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı S
Çağrı S
6K UP
Karpuzcu 1 ay önce

Yaş, akademik kariyer için engel değildir; aksine deneyim ve kararlılık kazandırır. Fizik gibi derin bir alanda akademisyen olmak uzun süreli bir tutku ve özveri gerektirir. Eğer bu alandaki hevesiniz gerçekten derinse, geçici bir heves olmadığınızı gösterir. Sizin gibi kararlı birinin başarılı olacağına eminim.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close