Öncelikle evrenin genişlemesini herhangi bir hızla kıyaslamak hatalı ve eksiktir. Başta evrenin genişlemesi bir hız gibi görünebilir. Fakat evrenin genişleme hızı derken, aslında bildiğimiz hız kavramından söz etmeyiz. Hız dediğimiz şey, bir noktadan diğer bir noktaya ne kadar sürede gidildiğinin bir ölçütüdür. Halbuki evren bir hareket yapmamaktır, sadece genişlemektedir ve bu genişleme bir noktadan değil, her noktadan gerçekleşir. Dolayısıyla bir noktada göreceğiniz genişleme hızı, bir diğer noktada göreceğinizden farklı olacaktır.
Aramızdaki evren genişlediği için, bizden bir Mpc uzaklıktaki bir cisim, hiçbir hareketi olmasa dahi sırf aradaki evrenin genişlemesinden ötürü bizden yaklaşık 70 km s-1 hızla uzaklaşır. Eğer 2 Mpc uzaklığa bakarsanız bu değer 140 km s-1, 3 Mpc uzaklığa bakarsanız 210 km s-1 olur. En nihayetinde bu değerin bir noktada ışık hızına ulaşacağı açıktır.
Bu değerin ışık hızına ulaştığı nokta, bizim Hubble hacmi olarak adlandırdığımız hayali bir kürenin sınırlarıdır. Buradan sonra cisimlerin hızı ışık hızından fazladır. Bir noktadan sonra da kozmik olay ufku kavramı devreye girer. Kozmik olay ufku, aynı zamanda gözlemlenebilir evrenin sınırlarıdır. Yani buradan sonrasını göremeyiz. Kozmik olay ufkundan sonra gelen hiçbir ışık Dünya'ya ulaşamaz. Çünkü ışık kaynaktan çıkar, fakat bu sürede aramızdaki evren sürekli genişlediği için ışık sürekli olarak yoluna devam eder. Başka bir deyişle, ışığın önündeki yol bitmez. Bu tıpkı koşu bandı üzerinde koşmak gibidir. Sabit bir hızınız vardır, fakat altınızdaki bant kaydığı için asla hedefe ulaşamazsınız.
Şurası da bilinmeli ki bu noktadaki ışıkları göremememizin esas sebebi evren genişlerken gelen fotonun kırmızıya kaymasıdır. Dolayısıyla enerjisini sürekli olarak kaybeder.[1]
Kaynaklar
- Ö. Kayalı. Evren Işık Hızından Hızlı Mı Genişliyor?. (25 Mayıs 2021). Alındığı Yer: Rasyonalist Bilim | Arşiv Bağlantısı