Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Sevilmiş
Üye
4

Bebeklik anılarını hatırlamak mümkün mü?

Bebeklik veya erken çocukluk dönemlerimizde yaşadığımız anılarımızı hatırlayabilir miyiz?
2,127 görüntülenme
Bebeklik anılarını hatırlamak mümkün mü?
Bebeklik anılarını hatırlamak mümkün mü?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arda Öğrenenefe
Meraklı biriyim :)

İnsanlar, 2-3 yaşından önceki anıları çok nadir; 4-7 yaşları arasındaki anıları ise belli belirsiz bir şekilde hatırlar. Bunun bilimsel bir ismi de vardır: Buna “infatil amnezi” ya da “çocukluk amnezisi” denir.

Çocukluk amnezisinin nedeni ne olabilir diye düşündüğümüzde akıllara gelebilecek ilk olasılıklardan biri; bu anıların çok uzak bir geçmişe ait olmalarıdır. Ancak hepimizin çok iyi bildiği gibi 50 yaşındaki bir yetişkin, 30 yıl önceki anılarını çok canlı bir şekilde hatırlayabilir ama 17 yaşındaki bir genç 15 yıl öncesine ait anılarını hatırlayamaz.

Aslında bebeklerin de belleği vardır ama bebeklerin hafızasının bir de son kullanma tarihi vardır. Uzun yıllar çocukluk çağlarına ait anılarımızın olmama nedeninin bu çağlarda hafızamızın henüz yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklandığına inanılmıştır. Ancak konu ile ilgili çalışan pek çok araştırmacı, bebeklerin hem örtülü hem de açık belleğe sahip olduklarını kanıtlayan çalışmalar yapmışlardır. Örtük bellek, basit görevleri yerine getirmemizi sağlayan prosedural belleğin alanına girer. Örneğin nasıl yürüyeceğimizi hatırlamak örtük belleğin işidir.

Tüm Reklamları Kapat

Hatırda tutma kabiliyeti çocukluk çağında gelişiyor

Patricia Bauer, araştırmalarında bir şeyleri hatırlama yeteneğimizin çocukluk çağı boyunca giderek arttığını keşfetmiştir. Bebeklerin hatırlama yeteneklerini test etmek için tasarladığı deneyinde bebeklere bir eylemi taklit etmeleri öğretilir. Daha sonra bu görevi ne kadar süre hatırlayabildikleri gözlemlenir. Sonuçta;

  • 6 aylık bebeklerin 24-48 saat kadar,
  • 9 aylık bebeklerin 1-3 ay kadar,
  • 2 yaşındaki çocukların ise 1 yıldan daha uzun bir süre öğrendikleri davranışı hatırlayabildikleri tespit edilir.
182 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sheena A. Josselyn, et al. Infantile Amnesia: A Neurogenic Hypothesis. (16 Ağustos 2012). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2022. Alındığı Yer: PubMed doi: 10.1101/lm.021311.110. | Arşiv Bağlantısı
  2. Alessio Travaglia, et al. Infantile Amnesia Reflects A Developmental Critical Period For Hippocampal Learning. (18 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  3. Nora Newcombe, et al. Infantile Amnesia: Through A Glass Darkly. Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2022. Alındığı Yer: SRCD | Arşiv Bağlantısı
  4. The University of Queensland. Where Are Memories Stored In The Brain?. Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2022. Alındığı Yer: The University of Queensland | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close