Bebeklerin ağlamasının birçok sebebi olabilir. Ağlama, bebeklerin iletişim kurma yöntemidir. Bebekler, ihtiyaçlarını, duygularını veya rahatsızlıklarını ağlayarak ifade ederler. Bebeklerin ağladığı bazı durumlar şunlardır:
-Açlık: Bebekler genellikle günde birkaç kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Açlık ağlaması kısa süreli ve alçak seslidir. Dudaklarını oynatır ve meme ararlar.
-Islak veya kakalı bez: Bebekler ıslak veya kirli bezden rahatsız olabilirler. Bu durumda huzursuzlanır ve ağlarlar.
-Gaz sancısı, hazımsızlık veya karın ağrısı: Bebekler beslenirken hava yutabilir veya mide problemleri yaşayabilirler. Bu da gaz sıkışması, kusma veya karın ağrısına neden olabilir. Bu durumda ani, uzun süreli ve tiz çığlıklar atarlar. Bacaklarını göğsüne çeker ve yüzünü buruştururlar.
-Üşüme veya sıcak basması: Bebekler ısı değişimlerine hassastır. Çok üşüdükleri veya çok terledikleri zaman ağlayabilirler.
-Yorgunluk veya uykusuzluk: Bebekler günde 12-16 saat uyurlar. Uykuya dalma veya uykudan uyanma sırasında ağlayabilirler. Ayrıca fazla uyarıcıya maruz kaldıklarında da yorulup ağlayabilirler.
-Diş çıkarma: Bebekler 6 ay civarında diş çıkarmaya başlarlar. Bu süreçte diş etleri şişer ve acır. Bu da bebekleri huysuzlaştırır ve ağlatır.
-Korku veya endişe: Bebekler yeni ortamlara, yabancı insanlara veya seslere karşı korku veya endişe duyabilirler. Bu durumda güvenli bir şekilde sarılmaya ihtiyaç duyarlar.
Bebekleri ağlatan bu durumların çoğu geçicidir ve kolayca çözülebilir. Bebeği sakinleştirmek için ona yakın olmak, onunla konuşmak, onu emzirmek, altını değiştirmek, gazını çıkarmak, masaj yapmak, ninni söylemek gibi yöntemler işe yarayabilir. Ancak bebeğin ateşi varsa, kusuyorsa, ishal ise, solunum güçlüğü çekiyorsa veya başka bir sağlık sorunu varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Kaynaklar
- B. Dursun. Bebekler Neden Ağlar? | Anneysen. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Anneysen | Arşiv Bağlantısı