Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Defne Açıkgöz
Defne Açıkgöz
1,041 UP
Üye 8 Temmuz 2022
1

Bebekler 9 ayda anne karnında hangi evrelerden geçerler?

2,305 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Konu hakkında okuma yaptım. 9 Temmuz 2022

Birinci Trimester-İlk 3 Aylık Dönem: Bebeğin organ gelişimlerinin başlayıp tamamlandığı dönemdir.

İkinci Trimester-İkinci 3 Aylık Dönem (14-26. Haftalar): Bebek hareketlenmeye başlar, gelişim hızlanır, annenin vücudu gebeliğe uyum sağlar.

Üçüncü Trimester-Son 3 Aylık Dönem (27-41. Haftalar): Bebeğin saçları çıkar, kas gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T.C. Sağlık Bakanlığı. (2014). Gebe Bilgilendirme Sinifi Eğitim Kitabi-Sağlık Bakanlığı Yayın No : 955. ISBN: 978-975-590-507-5. Yayınevi: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı. sf: 11-13.
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tuna Toprak
Tuna Toprak
61K UP
Bilimsever 9 Temmuz 2022

Hamilelik Döneminde doğum öncesi yaşama “Prenatal Dönem” denir, doğum sonrası dönem ise “Postnatal Dönem” adını alır. Prenatal Dönem sırasıyla: Ovum Evresi, Embriyo Evresi ve Fetüs Evresi olmak üzere üçe ayrılır. Ovum Evresi, döllenmeden ikinci hafta sonuna kadardır, Embriyo Evresi, üçüncü haftadan sekizinci haftanın sonuna kadardır, Fetüs Evresi ise üçüncü aydan doğuma kadar olan dönemi içerir. Ovum Evresinde, zigot tek hücreli halden çok hücreli hale geçer. Embriyo Evresi’nde ise bebek gelişimi tam anlamıyla başlamış olur.

Doğum Öncesi Ay Ay Bebek Gelişimi:

Embriyo Evresi:

Tüm Reklamları Kapat

3. hafta ile başlar. Embriyo döneminde hızlı gelişim ve büyüme görülür. Büyüme süreci baştan kuyruk sokumuna doğrudur.

1. Ay Bebek Gelişimi:

3.haftanın sonunda, beynin üç önemli kısmı oluşmaya başlar. Kan hücreleri ve damarlar oluşmuştur. Kalp oluşur ve 3 hafta sonunda atmaya başlar. Gözler, kulaklar, sindirim sistemi oluşmaya başlar. En önemli damarlar ve atardamarlar oluşmuştur. Omurga oluşmuştur ve sinirler ilk halini almaya başlar.

2. Ay Bebek Gelişimi:

Tüm Reklamları Kapat

Göbek bağı oluşmaya başlar. Bronşiyal tomurcuklar oluşmaya başlar, bunlar ilerde akciğer halini alacaktır. Ön kas kütleleri kafada, gövdede ve uzuvlarda yerini almıştır. El plakaları oluşur. Kafa dominant bir hal alır, dış kulaklar görünür hale gelir. Beynin 3 ana bölümü birbirinden ayrışır. Yüz ve boyun oluşmaya başlar, göz kapakları şekil alır. Karın son halini alır. Kaslar vücudun içinde son pozisyonlarını alır ve ayrışır. Beyin her dakikada binlerce sinir hücresi üretir. Cinsel organların iç hali (testis ve yumurtalık) oluşmaya başlar. Bağırsak büyür, kafa yükselir ve boyun ayrışır. Dış, orta ve iç kulaklar en son halini alır. Cinsel organların dış yüzeyi oluşur. 8.hafta sonunda embriyo hareket edebilir hale gelir.

Fetüs Evresi:

İkinci aydan sonra embriyo artık fetüs adını alır. Fetüs ilk aylarda bağ dokusu ve kıkırdak halindedir, kemikleşme 4. aydan itibaren başlar ve doğuma kadar sürer.

3. Ay Bebek Gelişimi:

Yüz, boyun, uzuvlar gibi dış karakteristikler oluşmuştur. Cinsel organlar tam anlamıyla oluşmuş olur. Kırmızı kan hücreleri karaciğerde oluşmaya başlar.

4. Ay Bebek Gelişimi:

Akciğer, ter bezleri, kaslar ve kemik gelişir.

5. Ay Bebek Gelişimi:

İç organlar gelişmiş, yetişkin organlarına benzer bir biçim almıştır. Anne, 16. haftada fetüsün hareketlerini hissedebilir hale gelir.

6. - 7. Ay Bebek Gelişimi:

Tüm Reklamları Kapat

Fetüs artık tam anlamıyla yaşama dönemine girer, artık sinir sistemi gelişmiş işlevsel hale gelmiştir.

8. Ay Bebek Gelişimi:

Vücut yağ kütlesi artar, tırnaklar büyür. Artık fetüs vücut fonksiyonları üzerinde büyük bir kontrol kazanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

9. Ay Bebek Gelişimi:

Tüm organ sistemleri çalışır haldedir. 9. Ayın sonunda, bebeğin doğum öncesi gelişimi tamamlanmıştır.

237 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. Editörleri. Hamilelikte Ay Ay Bebek Gelişimi Nasıldır?. (1 Ocak 1970). Alındığı Yer: CocukluDunya.com | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close