Hamilelik Döneminde doğum öncesi yaşama “Prenatal Dönem” denir, doğum sonrası dönem ise “Postnatal Dönem” adını alır. Prenatal Dönem sırasıyla: Ovum Evresi, Embriyo Evresi ve Fetüs Evresi olmak üzere üçe ayrılır. Ovum Evresi, döllenmeden ikinci hafta sonuna kadardır, Embriyo Evresi, üçüncü haftadan sekizinci haftanın sonuna kadardır, Fetüs Evresi ise üçüncü aydan doğuma kadar olan dönemi içerir. Ovum Evresinde, zigot tek hücreli halden çok hücreli hale geçer. Embriyo Evresi’nde ise bebek gelişimi tam anlamıyla başlamış olur.
Doğum Öncesi Ay Ay Bebek Gelişimi:
Embriyo Evresi:
3. hafta ile başlar. Embriyo döneminde hızlı gelişim ve büyüme görülür. Büyüme süreci baştan kuyruk sokumuna doğrudur.
1. Ay Bebek Gelişimi:
3.haftanın sonunda, beynin üç önemli kısmı oluşmaya başlar. Kan hücreleri ve damarlar oluşmuştur. Kalp oluşur ve 3 hafta sonunda atmaya başlar. Gözler, kulaklar, sindirim sistemi oluşmaya başlar. En önemli damarlar ve atardamarlar oluşmuştur. Omurga oluşmuştur ve sinirler ilk halini almaya başlar.
2. Ay Bebek Gelişimi:
Göbek bağı oluşmaya başlar. Bronşiyal tomurcuklar oluşmaya başlar, bunlar ilerde akciğer halini alacaktır. Ön kas kütleleri kafada, gövdede ve uzuvlarda yerini almıştır. El plakaları oluşur. Kafa dominant bir hal alır, dış kulaklar görünür hale gelir. Beynin 3 ana bölümü birbirinden ayrışır. Yüz ve boyun oluşmaya başlar, göz kapakları şekil alır. Karın son halini alır. Kaslar vücudun içinde son pozisyonlarını alır ve ayrışır. Beyin her dakikada binlerce sinir hücresi üretir. Cinsel organların iç hali (testis ve yumurtalık) oluşmaya başlar. Bağırsak büyür, kafa yükselir ve boyun ayrışır. Dış, orta ve iç kulaklar en son halini alır. Cinsel organların dış yüzeyi oluşur. 8.hafta sonunda embriyo hareket edebilir hale gelir.
Fetüs Evresi:
İkinci aydan sonra embriyo artık fetüs adını alır. Fetüs ilk aylarda bağ dokusu ve kıkırdak halindedir, kemikleşme 4. aydan itibaren başlar ve doğuma kadar sürer.
3. Ay Bebek Gelişimi:
Yüz, boyun, uzuvlar gibi dış karakteristikler oluşmuştur. Cinsel organlar tam anlamıyla oluşmuş olur. Kırmızı kan hücreleri karaciğerde oluşmaya başlar.
4. Ay Bebek Gelişimi:
Akciğer, ter bezleri, kaslar ve kemik gelişir.
5. Ay Bebek Gelişimi:
İç organlar gelişmiş, yetişkin organlarına benzer bir biçim almıştır. Anne, 16. haftada fetüsün hareketlerini hissedebilir hale gelir.
6. - 7. Ay Bebek Gelişimi:
Fetüs artık tam anlamıyla yaşama dönemine girer, artık sinir sistemi gelişmiş işlevsel hale gelmiştir.
8. Ay Bebek Gelişimi:
Vücut yağ kütlesi artar, tırnaklar büyür. Artık fetüs vücut fonksiyonları üzerinde büyük bir kontrol kazanmıştır.
9. Ay Bebek Gelişimi:
Tüm organ sistemleri çalışır haldedir. 9. Ayın sonunda, bebeğin doğum öncesi gelişimi tamamlanmıştır.
237 görüntülenme