Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berkay Özkurt
Berkay Özkurt
1,512 UP
Üye
1

Bazı sıcaklığa direçli bakteri ve tüm virüsleri öldürmek için minimum sıcaklık nedir?

Internet araştırmalarımda 65 derece diyor ancak bir detaylı bilgiye sahip olamadım. Farz edelim ki bir yiyeceğimiz var ve bu yiyecek bir çok mikroskopik canlıyı barındırıyor. Bunların hepsinden arınmak için en azından zararsız hale getirmek için elde etmemiz gereken sıcaklık kaç derecedir ?
2,641 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Volkan Ali Ersoy
Doktorum.

Bir çok bakteri ve virüsün uygun üreme sıcaklıkları ve yaşayabilecekleri koşullar sınırlıdır. Yiyeceklerde ise pişirme ile biz bu sorunun üstesinden geliyoruz.

Yiyeceklerde asıl korkmamız gereken üç bakteri cinsi bulunmaktadır. Bunlar salmonella gibi gram negatif basiller, yine e. coli gibi gram negatif basiller ve staph aureustur. Ayrıca gıda zehirlenmelerine gram pozitif basiller de yol açabilmektedir. Cdc'nin sitesinde suyun mikroptan arındırılması için bakteriler, virüsler ve kriprospridyum gibi immün süprese insanlada enfeksiyon yapabilen mikropları etkisiz hale getirmek için suyu bir dakika kadar kaynatmayı önermektedir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Normalde bir nesnedeki canlı ya da cansız tüm mikroorganizmalardan kurtulma yöntemi sterilizasyondur. Tindalizasyon ya da dezenfeksiyon ise mikroorganizma sayısını düşürmeye yarayan yöntemlerdir.[1]

Bir ürünü 100 dereceye kadar ısıtırsak bir çok mikroorganizma ölür ancak sporlar kalabilir. Bunun önüne geçmek için tekrarlayan süreler ile kaynatma yapılabilir. Belirli aralıklarla ısıtıp soğutma işlemine tindalizasyon denilir.[1] 62 derecede 30 dakika, 71 derecede 20 saniye veya 85-87 derecede 3 saniye buhara maruz bırakma yöntemlerine de pastrizasyon denilebilir.

134 görüntülenme

Kaynaklar

  1. linkinghub.elsevier.com. (1995). 7 Sterilization. Elsevier, sf: 209-240. doi: 10.1016/S0079-6352(06)80063-9. | Arşiv Bağlantısı
  2. Centers for Disease Control and Prevention. A Guide To Drinking Water Treatment And Sanitation For Backcountry And Travel Use. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2022. Alındığı Yer: www.cdc.gov | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Samet Beşik
Samet Beşik
2,118 UP
Bilim meraklısı

Pastörizasyon yapabilirsiniz pdf nin[1] ilk sayfasına bakarsanız bakterilerin dayanabileceği sıcaklıkları bulabilirsiniz. Bakteriden arındırmak istediğiniz şey mesela bir biberon ise (dayanıp dayanmayacağını kontrol edin) 100 dereceye kadar ısıtıp hızlıca soğutarak bakterilerden kurtulabilirsiniz fakat süt gibi bir besini pastörize etmek istiyorsanız içerisindeki yararlı bakterileri korumak için 63, 73, 140 derece gibi farklı sıcaklıklarda belirli aşamalarda pastörizasyon işlemleri uygulamak gerekebilir, evrim ağacında bu konuda gayet açıklayıcı bir yazı vardı zaten buraya bırakıyorum[2].

Kaynaklar

  1. www.google.com. Weiterleitungshinweis. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2022. Alındığı Yer: www.google.com | Arşiv Bağlantısı
  2. H. Aslan. Pastörizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Süt Kaynaklı Enfeksiyonları Nasıl Önleyebiliriz?. (20 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close