Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
15 Ocak 2021 Üye
3

Bazı makalelerde hayvanların intihar edebildiğini okumuştum bu ne kadar doğru?

hayvanları intihara sürükleyen nedir ? Yani hayvanların hayatta kalma içgüdüsü bu durumlarda işe yaramaz ? yoksa bunun nedeni lider gördükleri hayvanın her haraketini takıp etmeleri midir?
3,540 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Günay
Ekin Günay
110K UP
15 Ocak 2021 Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf

Evet, doğrudur. Tüm hayvanlar için genelleme yapamayacağım ancak özellikle kafes kuşlarında depresyon, intihar vb. psikolojik problemler görülmekte. Hatta insanlarda kullanılan prozac ilacını duymuşsunuzdur. Örnek vermek gerekirse; ciddi psikolojik problemleri olan hastalarda (kedi, köpek, muhabbet kuşu vb.) bu ilaç oldukça düşük dozlarda, hekim kontrolünde kullanılmaktadır. Kedi ve köpeklerde de birçok davranış problemleri görülebilmektedir ancak ben henüz intihar vakası duymadım. Sahibinin ölümünden sonra yeme içmeyi bırakan, oldukça depresif bir köpek gördüm ancak intihar vakası değildi. Şuan için sadece kafes kuşları için bunu dile getirebilirim. Nedeni lider gördükleri hayvanı takip etmeleri değil çünkü yalnız yaşayan kafes kuşlarında da intihar görülüyor ve sıklıkla evde beslediğimiz kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya vb.) birbirlerini taklit etmezler. Ancak eşlerine çok bağlı olan kuşların eşleri öldükten sonra yeme-içmeyi bıraktıkları da zaman zaman görülmekte. Hayatta kalma içgüdüsü hakkında ise şunu söyleyebilirim. İnsanlarda da hayatta kalma içgüdüsü var ancak depresyonda olan bir insanın intihar etmesi gibi çeşitli psikolojik sorunlar yaşayan hayvanlar da intihar edebilirler. Konu hakkındaki yazım sadece karşılaştığım veya hocalarımın anlattığı klinik vakalar olduğu için bir kaynak bırakamıyorum aşağıya.

346 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Günay. (Yok, 2021). Klinik Vakalar.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close