Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Defne Uzun
Üye
5

Bazı maddelerin herhangi bir görüntüyü ya da ışığı yansıtabilmelerini sağlayan ana etken nedir?

Merhaba , Bazı renklerin dalga boyları nedeniyle yansımasını biliyoruz fakat neden bir gümüş, altın veya alüminyum da herhangi bir görüntüyü ya da ışığı yansıtıyor? Örneğin bir camın arkasını sırlarsak ayna oluyor. Peki sırın yansıtmadısını sağlayan ana etken nedir?
1,599 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Işığı tam yansıtan maddeler sayesinde görüntü yansır ve ayna etkisi olusur. Aksi halde renklerdeki gibi ışığın dalga boylarının bir kısmı soğurulur ve bir kısmı da yansırsa görüntü (ışık) yine yansır ancak olduğu gibi yansımamış olur.

Burada ayna etkisi olan yüzeyler için gümüş vs parlak olduğu için görüntü (ışık) yansıtır diyen çıksa da bu doğru değildir. Bu yüzeyler parlak olduğu için ışık bu yüzeylerden yansımaz, tam tersine bu yüzeyler ışığı yansıttığı için parlak görünürler. Bu iki durum çok farklıdır. Çünkü parlaklık sebep değil sonuçtur. Dolayısıyla parlaklığa değil bu yüzeylerin ışığı olduğu gibi yansıtacak şekilde olan yapısına odaklanmak gerek. Bu maddelerin atomlarındaki elektronlar ışıkla etkileşime girince enerji almadan veya çok az alarak ışığı geri yansıtırlar. Bu durum kuantum düzeyinde (örneğin bu durumda elektronlarda ışıkla etkileşime girince neler olduğu) nasıl oluyor buna dair tam bir cevap vermek zor. Ancak şunu bilmek gerek ki burada yansıtma dediğimiz durum da bir etkileşimin sonucudur. Yani elektron muhtemelen ışığı önce soğurur sonra aynen geri bırakır. Zira Cam veya saydam maddelerden ışık geçerken de aynısı olur ve ışık bu maddelerin atomlarınca önce soğurulur ve sonra aynen geri bırakılır ve bu şekilde madde ile etkileşime giren ışık bu maddelerin içinde geçmiş olur. Bizler ışık sanki etkileşim (soğurma) olmadan saydam yüzeyin içinden direk geçer diye düşünsek de bu da doğru değildir. Burada da ayna yüzeylerde benzer bir etkileşim sonucu muhtemelen bu durum oluşuyor. Sadece saydam bir yüzeyden farklı olarak ışık maddenin içinden gecemeden kırılarak yansıtılıyor ve böylece yüzeye ışıkla yansıyan görüntüler yüzeyin üzerinde görünmüş oluyor. Burada aynada görüntü oluşması için görüntünün ışık ile ayna yüzeyinden yansıması gerektiğini de gözetmek gerek. Örneğin kendinizi aynadan görürken sizin görüntünüzün ışıkla ayna üzerine yansıması ve ayna yüzeyinden tekrar size yansıması gerekir. Görüldüğü gibi algıladığımız biçime göre gerçekte olan bitenler detaya inilince çok farklı çıkabiliyor. Bu durumla bir çok konuda hatta hemen her konuda karşılaşmak mümkün. Basit bir maddenin maddeyi kesmesi gibi gündelik bir konuda bile kuantum düzeyinde neler olduğu çok kompleks detaylar içeriyor. Örneğin iki madde birbirine temas ettiginde nasıl kuantum etkileştiği bile henüz tam bir biçimde açıklanmış degildir.

Tüm Reklamları Kapat

236 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close