Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Alp Öz
Yiğit Alp Öz
1,314 UP
Üye
2

Bazı insanlar neden içe dönüktür?

İnsan sosyal bir hayvandır ve evrimsel açıdan birçok faydası vardır sosyal olmanın ama bazı insanlar içe dönüktür, yanlız kalmaktan kimseyle konuşmamaktan kendileriyle vakit geçirmekten zevk alırlar. Kastettiğim ise o gruptakiler. Teşekkürler Evrim Ağacı.
808 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Albayrak
Burak Albayrak

Merhaba,

İçe dönüklüğün (ve dışa dönüklüğün) kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin bir sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Örneğin, araştırmalar, erken çocukluk döneminde anneleriyle güvenli bir ilişki yaşayan çocukların, yaşamayanlara göre dışadönük olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Diğer araştırmalar, ebeveynleri koruyucu olan çocukların ve ceza yoluyla (başka bir şekilde değil) disipline edilen çocukların içe dönük olma olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.

Ek olarak, bu konuda son 50 yıldır yapılan bir çok bilimsel çalışma içe dönüklerin beyinlerinin işlevsel olarak dışa dönüklerinkinden farklı olduğunu göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bu farklılıklardan biri, içe dönükler, hafıza, planlama ve problem çözme ile ilişkili beyin bölgelerinde (frontal lob) daha fazla kan akışına sahipken, dışa dönüklerin duyusal verilerin işlenmesiyle ilişkili alanlarda daha fazla kan akışına sahip olmasıdır. İçe dönükler ayrıca öğrenme, motor kontrol ve uyanıklık ile ilişkili beyin bölgelerinde daha fazla nöronal aktiviteye sahiptir.

Hans Eysenck, yaptığı beyin dalgası çalışmalarında dışa dönüklerin içe dönüklerden daha yüksek bir uyarılma seviyesine sahip olduklarını, yani hoş bir zihin durumu elde etmek veya can sıkıntısından kaçınmak için daha fazla uyarılmaya ihtiyaç duyduklarını buldu. Bunun aksine, içe dönükler, içe dönük olmayanların hoş bir şekilde heyecan verici veya ilginç bulabileceği durumlarda genellikle aşırı uyarılmadan muzdariptir.

Diğer çalışmalar, beynin ödülleri nasıl deneyimlediği konusunda farklılıklar olduğunu gösterdi, dışa dönüklerin bu tür deneyimlere ve buna bağlı olarak daha aktif dopamin sistemlerine karşı daha yüksek bir duyarlılığa sahip olduğunu buldu. (Dopamin salınımındaki farklılıklar, daha duyarlı dopamin sistemleri ile ilişkili bir genin dışa dönüklerindeki mevcudiyet ile ilişkilendirilmiştir.)

Kaynaklar

  1. A. Waude. Extraversion And Introversion. (2 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2022. Alındığı Yer: Psychologist World | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Bennington-Castro. The Science Of What Makes An Introvert And An Extrovert. (10 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2022. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
  3. T. Stafford. What Makes Us Extroverts And Introverts?. (17 Temmuz 2013). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2022. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  4. C. G. Jung. (2014). The Collected Works Of C.g. Jung. ISBN: 9781400851065. Yayınevi: Princeton University Press.
  5. M. X. Cohen, et al. (2005). Individual Differences In Extraversion And Dopamine Genetics Predict Neural Reward Responses. Cognitive Brain Research, sf: 851-861. doi: 10.1016/j.cogbrainres.2005.09.018. | Arşiv Bağlantısı
  6. J. A. Gray. (1970). The Psychophysiological Basis Of Introversion-Extraversion. Behaviour Research and Therapy, sf: 249-266. doi: 10.1016/0005-7967(70)90069-0. | Arşiv Bağlantısı
  7. R. R. Ellis. Introvert Personality. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.webmd.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close