Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bısmarck Crow
Üye 1 Aralık 2023 1 Cevap
0

Bazı insanlar neden boyunsuz doğar?

Baktığında sanki omuzlarının üzerine kafası koyulmuş gibi bunun bir sebebi var mı?
470 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bahar Keskin
Merak ederek araştırdımFBÖ-YL öğrencisiyim 15 Ocak

Torticollis, baş ve boyunun postür deformitesidir ve edinsel veya doğuştan olabilir. Edinsel Torticollis, travma, inflamatuar, psikojenik veya neoplastik nedenlere bağlı olabilir. Doğuştan kas Torticollis, doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra tespit edilen, temel olarak Sternocleidomastoid kasın unilateral fibroz ve kısalması nedeniyle oluşan bir baş ve boyun postür deformitesidir. Torticollis aynı zamanda "boynu bükük" olarak da bilinir.

Doğuştan kas Torticollis (DKT), kalça displazisi ve kulakçık ayaklarından sonra bebeklerde görülen en yaygın üçüncü kas-iskelet sistemi anormalliğidir. Doğuştan kas Torticollis, bebeklikte gözlemlenen, boyunun lateral eğilimi ile ilişkilendirilen, unilateral kas kasılması ve unilateral Sternocleidomastoid kasın kısalması ile karakterize bir kas-iskelet deformitesidir. Servikal distoni, kazanılmış Torticollis olarak da bilinen, baş, boyun ve omuzlardaki istem dışı desenli kas kasılmalarıyla karakterize kronik bir nörolojik bozukluktur. DKT, Sternocleidomastoid kasın kısalması veya aşırı kasılması sonucu boyunun rotasyon ve lateral eğiliminde sınırlı hareket aralığı (ROM) ile ve boyun etrafındaki kas fonksiyonunda dengesizlikle sonuçlanır. Sternocleidomastoid kasın kısalması, mastoid sürecin sternoklavikular eklem yönlü çekilmesine neden olur. Baş bu nedenle ilgili Sternocleidomastoid kas tarafına eğilir ve çene karşı yönde döner; bu duruma bazen "Eğik Boyun" denir. Prematüre doğan bebeklerin doğumdan sonraki şekillenme nedeniyle kafatası deformitesinin daha yüksek bir insidansı vardır. İlişkili Torticollis veya "Eğik Boyun," sternocleidomastoid kas içindeki kanama ve/veya sternocleidomastoid kas içindeki ardışık yara dokusu nedeniyle veya persistan, tek yönlü pozisyonlama ve sınırlı boyun hareketi nedeniyle kas kısalması nedeniyle ortaya çıkabilir. "Eğik Boyun" terimi, eski ve orta İngilizce'den gelerek sarmak veya bükme anlamına gelir. Yunan ve Roma yazarları, başın anormal duruşunu belirtmek için bu duruma caput obstipurn adını verdiler ve Alman tıp literatüründe bu terim, torticollis ile eşanlamlı olarak kullanılmıştır. Jean Froissart, 14. yüzyılda, Latince kelimeler tortus (bükük) ve collum (boyun) kelimesinden türetilen au tort col terimini yarattı. Plagiosefali terimi, "eğik baş" anlamına gelen bir Yunanca türevidir. Doğumda var olan çoğu kafatası deformitesi, uteroda veya doğum sırasında şekillenmenin bir sonucudur. İlişkili durumlar, özellikle çoklu doğum vakalarında uterin kısıtlama ve forseps veya vakum yardımlı doğumla ilişkili doğum yaralanmasını içerir. Prematüre doğan bebeklerin doğumdan sonraki şekillenme nedeniyle kafatası deformitesinin daha yüksek bir insidansı vardır. Bu deformitelerin çoğu, bebek kafasını düzleştirdiği takdirde yaşamın ilk birkaç ayında kendiliğinden düzelir. Bebek, başını kafatasının düzleşmiş bölgesine koymaya devam ederse, başlangıçta okipital plagiosefali deformitesi yer çekimi kuvvetleri tarafından sürdürülebilir veya kötüleştirilebilir. (Makalenin giriş kısmından alıntıdır.)[1][1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Simranjeet Kaur. (2020). Congenital Torticollis And Its Physiotherapy Management. International Journal of Health Sciences and Research, sf: 8. doi: 10.52403/ijhsr. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close