Argümanın ana dayanağı "para kazanmak" ise bu kesin tedaviyi tamamen gizlemeleri mümkün değildir. Kesin tedavisi olmayan hastalıklarda ilaçların az da olsa bir etkisi var ilaç şirketleri bundan para kazanıyor zaten. Ama kesin tedavi olmadığı için para kazanma verimi (kesin tedaviye kıyasla) oldukça düşecektir. Bu tedaviler, hastalığa sahip kişilerin de hayatta kalma başarısını yapay olarak arttırdığı ve bazı hastalıklar üreme çağından sonra ortaya çıktığı için evrimsel mekanizmalarla elenemeyecektir. Bu da kesin tedavi bulunsa bile bu "kesin tedavinin" nesiller boyunca devam etmesi demek.
Mantıksal olarak kesin tedavi olmadığı için verimi düşük, dolayısı ile az para getiren ilaçlar yerine devrimsel bir buluş olduğu için devasa bir üne kavuşacak, devasa bir kullanım kitlesi oluşacak, değeri kesin olmayan tedavilerden katlarca fazla olacak bir tedaviyi sunmamak; argümanın dayandığı temel olan para kazanmak için kesin tedaviyi saklama amacı ile çelişecektir.
Hatta argümanın ana dayanağı para kazanmak olduğu için zengin ve ultra zengin kişilerin hiçbiri tedavisi bulunmuş ama para kazanmak için tedavisi saklanan hastalıklardan ölmemeli. Ultra zenginler ya da yakınları, hasta oldukları takdirde ilaç şirketlerinin kesin tedavi içermeyen ilaçlardan kazandığı paraların daha fazlasını ödeyebileceği için zenginlerin kesin tedaviden faydalanması daha kolay olmalıdır. Ancak gerçek hayattaki duruma baktığımızda birçok zengin ve ultra zenginin bile bu hastalıklardan öldüğünü görebiliyoruz.
Yani argümanı ilerlettiğimizde temel dayanak ile çelişen bir noktaya varıyoruz. Bu sebeple "komplo teorisi" içeren bu argüman (bu ilaç şirketleri aptal değilse) doğru olamaz. Ki argüman aptal olmadıklarını varsayıyor.
Kaynaklar
- Kurzgesagt - In a Nutshell. The Ultimate Conspiracy Debunker. (18 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
- U. Derin. Tıbbın Gelişimi Evrimi Etkiler Mi?. (4 Mart 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı