Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Osman Okunakol
Üye 27 Eylül 2023
2

Bazı canlılarda dişi ve eril yok. NEDEN?

229 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 28 Eylül 2023

Erkek ve dişi üreme hücresi üreten canlılar eşeyli üreme gösterir. Bu şekilde bir özelleşme olmayan canlılar ise eşeysiz ürerler. Eşeysiz üremede yavru üretmek eşeyli üremeye göre daha hızlı ve nispeten daha basittir. Çünkü yalnızca bir bireye ihtiyaç var. Beklemeye veya istekli bir eş aramaya gerek yoktur. Eşeyli üreyen hayvanların daha yüksek formlarında görülen kur yapma ritüellerini atlarlar. Organizma, çiftleşme olmadığı için kendi türünden birçok yavru üretebilir. Bu nedenle eşeysiz üreme, enerji ve zaman harcaması açısından daha az maliyetlidir. Bu aynı zamanda eşeysiz üreyenlerde, yavaş üreyen eşeylilere göre bir habitatı daha hızlı kolonileştirme avantajı sağlar.

Eşeysiz üremenin dezavantajları da yok değildir. Ana organizma kendisinin klonu olan yavrular üretir. Tür içindeki genetik çeşitlilik dikkate alındığında uzun vadede dezavantaj haline gelmektedir. Genetik çeşitliliğin düşük olmasına yol açar. Mayoz sırasında rekombinasyon ve ayrışmayı ve cinsiyet hücrelerinin benzersiz genetik materyallerle birleşmesini içeren eşeylilerin aksine, sadece eşeysiz üremeye sahip olan canlılar bu süreçlerden geçmezler. Mayoz olaylarının atlanması, daha az genetik çeşitlilik anlamına gelebilir ve dolayısıyla uzun vadeli bir evrimsel dezavantaja işaret edebilir.[1] Bu nedenle, eşeysiz üreyen canlılar genetik çeşitliliği artırmak için bazı yöntemlere sahip olabilir. Örneğin bakteriler eşeysiz ürerler ancak hücreler arasında genetik materyal transferi yaptıkları konjugasyon yeteneği geliştirmişlerdir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Biology Online Dictionary. Asexual Reproduction - Definition And Examples. (25 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2023. Alındığı Yer: Biology Online Dictionary | Arşiv Bağlantısı
  2. Scitable. Conjugation (Prokaryotes). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2023. Alındığı Yer: SciTable by Nature Education | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close