Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye 24 Mayıs 2022 1 Cevap
4

Bazı atom altı parçacıklar neden kararsız?

Dikkatimi çeken muon kararsizken notrinosu kararlı nötron kararsız olması da garip
1,588 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat 30 Mayıs 2022

Evrende maddeler, minimum enerji seviyesine sahip olma ve buna bağlı olarak maksimum entropiye yol açma eğilimine sahiptir. Evrendeki çoğu olay bu eğilimin sonucudur.

Entropi, evrendeki düzensizlik miktarının bir ölçüsü ya da bir sistemin iş yapabilmesi için gereken enerji miktarının edinebilirliğidir. Enerji yozlaşarak ısıya dönüşürken iş yapabilirlik zayıflar ve evrendeki duzensizlik artar. Kapalı bir sistemde entropi hiçbir zaman azalmaz; çoğunlukla artış gösterir.

Kararlı parçacıkların enerjileri düşüktür ve genellikle sahip oldukları durumları korumaya çalışırlar, kararsız parçacıklar ise yüksek enerjilidir ve bozunarak veya etrafa enerji vererek daha düşük bir enerji seviyesine inmeyi hedeflerler.

Tüm Reklamları Kapat

Atomların kararlı bir yapıya sahip olması nötronların protonlardan daha ağır olmasının sonucudur, kütlenin enerji çeşidi olduğu hatırlanmalıdır. Serbest haldeyken nötronlar kararsızdır ve beta ışınımı yaparak kendilerinden daha hafif olan proton ve elektronlara parçalanır. Protonlar, baryon grubu parçacıkların en küçük kütleli üyeleri oldukları için kararlıdır.

Müon, elektrona oldukça benzeyen bir leptondur. Kütlesi elektronun yaklaşık 206 katıdır ama bunun dışında elektronla özdeş gibidir. Müon kütlesinden dolayı kararsız olup kısa süreli ömürlerinin ardından elektron, müon nötrinosu ve bir de elektron anti-nötrinosuna bozunur.

166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Gribbin. (1999). Q Is For Quantum: An Encyclopedia Of Particle Physics. ISBN: 9780684855783. Yayınevi: Free Press.
  2. Wikipedia. Axiomatic Basis Of The Study Of Thermodynamics. (4 Temmuz 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Emmision Of Beta Particles By A Decaying Radioactive Atom. (20 Kasım 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close