Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Okan Horuz
Üye
1

Bazal ganglion nedir ve OKB de bir etkisi var mıdır? Eğer varsa bu FMRI taramalarında ortaya çıkar mı?

3,163 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Sinirbilim meraklısı

  Bazal Gangliya ya da Bazal Gangliyon (Basal Ganglia), anamniyot-amniyot geçişinde en gelişmiş yapısına ulaşmış olan; duyu temelli öğrenme, alışkanlık kazanma, eylemleri planlama, karar verme gibi pek çok işlevi gerçekleştiren ve özellikle belirli bir durumda mümkün olan en iyi tepkiyi belirleyen beyin devrelerinin aktivitesini hassas ayarlamak ve hareketle ilgili işlemlerde uzmanlaşmış olan ön beyinin altında, orta beyinin üstünde bulunan çekirdekler (nöron kümeleri) topluluğudur.

  Obsesif Kompulsif Bozukluk'ta Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme'de (fMRI) en aktif olan beyin bölgeleri orbitofrontal korteks (OFC), anterior singulat korteks (ACC) ve Bazal Gangliya'daki dorsal striatumun bir bölümü olan kaudat nükleus (Caudate nucleus)'tur. Diğer aktivite gösteren bölümler: sağ anterior prefrontal korteks, sol dorsolateral prefrontal korteks, sol precuneus, sağ premotor korteks, superior temporal girus, globus pallidus, sol hippokampüs, sağ insula, talamus, sağ posterior singulat korteks ve sağ superior parietal lob.

  OKB'de bazal gangliya'da bulunan ventral striatum'daki nükleus accumbens'deki dopamin reseptörlerinin sayısı azalır ve amigdala aktivitesi artar. Eylem seçiminde önemli etkiye sahip olan ventral striatum; Amigdala, Ventral tegmental alan, subiculum, entorinal korteks ve duyusal bölümlerden girdiler alan medial OFC tarafından uyarılır. OFC, belli davranışlara anormal değerler atayarak, ventral striatumdaki eylem seçimini düzenleyerek kompulsif (zorlayıcı) davranışa yol açabilir. Talamo-kortikal glutamaterjik yolun aktivitesindeki azalmaya cevap olarak striato-palidal GABAerjik yolun aşırı aktivetesine sebep olabilir. Bu da kortikal seviede bilgi işlemeyi bozabilir.*

Tüm Reklamları Kapat

  Sonuç olarak Obsesif Kompulsif Bozukluk Kortiko-Bazal gangliya-talamo-kortikal döngü'de (Cortico-Basal Ganglia-Thalamo-Cortical Loop) aşırı aktivite görülen bir zihinsel bozukluktur, "Bazal ganglyon" ile kesinlikle ilgisi vardır ve beyinde obsesif kompulsif bozuklukta aktivite gösteren bir beyin bölgesi olduğu için doğal olarak fMRI taramalarnda görülür.

Tüm Reklamları Kapat

https://www.researchgate.net/publication/11317149_The_caudate_nucleus_in_obsessive-compulsive_disorder_Reduced_metabolism_following_treatment_with_paroxetine_A_PET_study

*https://www.researchgate.net/publication/5900853_Neuronal_Correlates_of_Obsessions_in_the_Caudate_Nucleus

1,545 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. A Framework For Understanding The Emerging Role Of Corticolimbic-Ventral Striatal Networks In Ocd-Associated Repetitive Behaviors. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Neurobiological Model Of Obsessive&Ndash;Compulsive Disorder. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Biology Of Obsessive&Ndash;Compulsive Disorder. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Basal Ganglia &Ndash; Britannica. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Basal Ganglia - Wikipedia. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close