Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kaan Günday
Üye 13 Ekim
1

Başlangıçtan bu yana tek bir şeyden mi geliyoruz?

Evrim Teorisini yeni yeni öğrenmeye başlıyorum ve öğrenirken, kafamda her şeyin (buna cansızlar da dahil) tek bir şeyden geldiği düşüncesi yerleşmeye başladı. Sizce bu düşüncemde hataya düşüyor muyum?
223 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu 13 Ekim

Evrim teorisi tüm canlıların tek bir ortak atadan türediğini öne sürer ve bu düşünceye ortak ata teorisi denir. Bu teori yaşamın kökeninde tek hücreli bir organizmanın bulunduğunu ve zamanla genetik değişimler ve doğal seçilim yoluyla çeşitlenerek farklı canlı türlerinin ortaya çıktığını savunur. Genetik ve fosil kayıtları da bu görüşü destekler. Yani bakteri gibi basit mikroorganizmalardan insanlara kadar uzanan bir evrimsel süreç var bu süreçte ortak bir başlangıç noktasından türeyen türler milyonlarca yıl süren farklılaşmalarla bugünkü çeşitliliğe ulaştı. Ancak cansız maddeler için tek bir kaynaktan gelmek biraz daha farklı bir konudur. Biyolojik evrimin dışına çıktığımızda yaşamın öncesine ve evrenin kökenine bakmamız gerekiyor. Büyük patlama teorisi evrenin yaklaşık 13.8 milyar yıl önce yoğun ve sıcak bir tekillikten genişleyerek bugünkü haline geldiğini açıklar. Bu genişleme sırasında temel parçacıklar ve elementler oluştu bu elementler de zamanla yıldızların içinde daha ağır elementlere dönüşerek gezegenler ve diğer gök cisimlerini oluşturdu. Dolayısıyla cansız maddeler için tek bir başlangıç kavramı büyük patlamaya dayanırken canlılar içinse evrimsel süreçteki ilk canlı hücreye dayanır. İki süreç de bir tür başlangıç noktasını paylaşır ancak biri fiziksel evrenin ve maddelerin oluşumuna diğeri ise yaşamın biyolojik evrimine odaklanır. Yani düşündüğün gibi tek bir kökenden gelme fikri bir ölçüde doğru ama yaşamın ve cansız evrenin başlangıçları farklı şekillerde açıklanıyor. Bu farkları göz önünde bulundurarak her ikisinin de doğadaki bağlantılı yapıyı açıklamada rol oynadığını görebiliriz [1][2]

Kaynaklar

  1. sciencenasa. The Big Bang - Nasa Science. Alındığı Tarih: 13 Ekim 2024. Alındığı Yer: sciencenasa | Arşiv Bağlantısı
  2. D. F. LAWDEN, et al. (1964). Chemical Evolution And The Origin Of Life. Nature. doi: 10.1038/202412a0. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close