Anladığım kadarıyla fxd=Δe denklemine göre sürtünme vs. İhmal edildiğinde kuvvetten cisme doğru bir enerji akışı olduğunu düşünürsek bu enerji cismi o yol boyunca hareket ettirir fakat kuvvet ortadan kalktığında cismin hareketi için bir enerji kalmaz. Bu noktada cismin hareketi için harcanan kinetik enerji nereye gitmiş olur?
"Kuvvetten cisme enerji akar" demek bizi yanlış düşünmeye itebilir hatta kuvvet, cismin kinetik enerjisin arttırmak zorunda da değildir. Örneğin hızla giden bir topu elimizle kuvvet uygulayarak yavaşlatabilir veya durdurabiliriz. Bu nedenle kuvve-kinetik enerji ilişkisini sabit kuvvet için ifade etmemiz gerekirse:
Sol tarafta bir vektör çarpımı söz konusu, bunun yanı sıra sağ taraftaki sembol kinetik enerjiyi değil kinetik enerjideki değişimi gösterir. Buradan iki şey çıkarabiliriz.
Newton' a göre durağanlık değil, hareket esastır. Cisimler, durağanlığa değil; durumlarını korumaya meyillidirler.
Hareket için enerji gerekmez. Hareketi başlatan veya durduran, ivme için enerji gerekir. Kuvvet ortadan kalktığında ivme de ortadan kalkar, ancak hız korunur.
Mesela enerjinin korunumu yasasından gidelim:
Eğer boşlukta cisme kuvvet uygularsak, kendi enerjimizden harcayarak cisme kinetik enerji kazandırmış oluruz. Cisim, (çevremizde gördüklerimizin tersine, sürtünme ile enerjisini ısıya çeviremediği için) enerjinin korunumu gereği, kinetik enerjisini koruyacak ve sabit hızla ilerleyecektir.