Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Akla Karayı Seçen
Üye
4

Baskül ağırlığı mı ölçer kütleyi mi?

Mesela tartıda ki değer 60 çıktı, eğer ağırlık ise 10 ile çarpımı değil mi? Yani 6kg mı oluyor ki bu mantıksız ama sorduğum kişiler hepsi farklı cevap verdi. Teşekkürler.
12,913 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Aslında kütle çekim ivmesi biliniyorsa ağırlık ölçen her araç, kütle de ölçer. Kütle, bir cismin ivmelenmeye gösterdiği dirençtir. Bunu meşhur F=m.a formülünden biliyoruz.

Dünyanın kütle çekiminden dolayı basküle çıkarsanız bir kuvvet uygulamış olursunuz ve buna bağlı olarak da bir değer gösterir. Bu da ağırlık demektir.

Ama baskül aynı yerde durduğu sürece kütle çekim ivmesi aynı olacağı için kütle çekim ivmesinin değeri önemsiz olacaktır. Bu durumda da m'yi yani kütleyi rahatlıkla çıkarabiliriz, dolayısı ile kütle çekim ivmesini de bildiğimiz için kütleyi de ölçebiliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

2,320 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Karagümüş
İnşaat Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi

Mekanik basküller yaylardan da bildiğimiz Hooke Yasası prensibini kullanır. Yasa şu şekilde ifade edilebilir:

Burada F uygulanan ağırlık (kuvvet birimi), k esneklik katsayısı (kuvvet/uzunluk birimi) ve x uzama-kısalma miktarıdır (uzunluk birimi). SI birim sisteminde konuşacak olursak birimler [Newton] = [Newton/metre]*[metre] şeklindedir. Formül bir yayın uygulanan bir kuvvet altında ne kadar uzayıp kısalacağını bulmamıza yarıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu prensip basküllerde nasıl çalışıyor? Baskül üretilirken kullanılan yayın malzemesinin mekanik ve geometrik özellikleri [elastisite modülüsü (birimi N/m2), kesit alanı ve uzunluğu] önceden biliniyor. Bu özelliklerden yola çıkarak yukarıda belirttiğim k katsayısı aşağıdaki formülden elde ediliyor:

Baskülün üzerine çıktığımızda kütlemizden ve gezegenin yerçekimi ivmesinden ötürü baskülün içindeki yaya bir kuvvet uygulamış oluyoruz. Baskülün skalası da, aslında bizim ağırlığımızın yarattığı yer değiştirmeyi (formüldeki x) k katsayısı aracılığıyla kuvvete, oradan da bu kuvveti gezegenin yerçekimi ivmesine bölerek kütleye dönüştürüyor ve bize gösteriyor. Yani baskül aslında yaydaki kısalmayı ölçüyor, bu kısalmayı ilk formülü kullanarak kuvvete ve kuvveti de en son kütleye dönüştürüp bize gösteriyor. Mekanik baskül için konuaşacak olursak, yay kısalırken üzerinde kütlelerin yazdığı diski döndürüyor ve önceden doğru değeri gösterecek şekilde ayarlanıyor.

Şöyle bir düşünce deneyi de yapabiliriz: Dünya'da üretilen baskülü Ay'a götürseydik, Ay'daki yerçekimi ivmesi daha düşük olduğu için yaydaki kısalma da daha az olacaktı ve skalada daha düşük bir kütle değeri görecektik. Ama aslında kütlemiz değişmedi! Yani baskül aslında en son kütleyi gösterse de (kg cinsinden), aslında ağırlığa göre çalışıyor diyebiliriz (tabii üzerinde yerçekimi ivmesi bilgisini girmemizi sağlayan bir ayar yoksa).

Kaynakçaya başka türlü çalışan (ama temel prensibi aynı olan) basküllerin de açıklamasını görebileceğiniz bir bağlantıyı bırakıyorum.

3,007 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Weighing Scale. (15 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close