Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep Özen
Zeynep Özen
12K UP
Üye
4

Başka gezegenlerde gün batımı ne renk?

Gezegenlerde gün batımı neden farklıdır?
661 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
38K UP
bilim sever

Mars’ta Güneş, mavi bir parıltıyla geliyor ve gidiyor. Uranüs’te gökyüzü, NASA’ya göre gün batımında maviden turkuaza geçiyor. Satürn’ün uydularından biri olan Titan’da ise Güneş ufkun altına dalarken, gökyüzü sarıdan turuncuya dönüşüyor.

Gün batımı her yerde aynı renk değil. Truckee Community College üniversitesinde matematik profesörü olan Kurt Ehler’a göre bu durumun sebebi, söz konusu renk tonlarının atmosferin bir ürünü olması ve atmosferdeki parçacıkların Güneş ışığını dağıtma şekli. Ehler, Mars’taki gün batımlarının neden mavi göründüğünün araştırıldığı ve Applied Optics bülteninde yayımlanan 2014 tarihli bir makalenin de baş yazarı.

“Bu karmaşık bir konu” diyor Ehler. “Herkes [gün batımlarına yönelik] mekanizmanın, Dünya üzerinde gördüğümüzün aynısı olduğunu zanneder.” Fakat durum böyle değil.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya üzerinde atmosfer, çoğunlukla nitrojen ve oksijen olmak üzere ufak gaz moleküllerinden meydana geliyor. Bunlar; mavi ve mor gibi kısa dalga boylarını, daha uzun olan kırmızı dalga boylarına kıyasla daha etkili dağıtıyor (yani emiyor ve farklı bir yönde yeniden yayıyorlar). Ufak moleküllerden kaynaklanan bu seçici dağılım tipi, Rayleigh dağılımı olarak adlandırılıyor. Bu sayede gökyüzü, gün ortasında mavi oluyor fakat gün batımı ve gün doğumunda, gün ışığının daha uzağa gitmesi gerektiği zaman; mavi ışık daha fazla dağılıyor. Görüş mesafemize ulaşanlar, daha uzun olan kırmızı ve sarı dalga boyları. Bu sayede canlı kırmızı tonları görüyoruz. Ehler, atmosferinde gazların egemen olduğu her gezegende, daha uzun dalga boylu renklerin gün batımında daha baskın olacağını söylüyor.

421 görüntülenme

Kaynaklar

  1. science. Gün Batımı. (5 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. uzay. Gün Batımı. (5 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close