Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ceren .
Üye
2

Başka bir gezegende evrim nasıl devam edecek?

Diyelim ki biz ya da bizden sonraki nesillerden biri başka bir gezegene taşınmayı gerçekten başardı? Yanımızda hayvan götürcez mi Nuh'un gemisi gibi? Götürürsek onlar oradaki ortama adapte olurken farklı türler ortaya çıkmaz mı? Yoksa orda evrim yeniden başlayıp türlerin doğuşunu ve çoğalışını mı izlicez?
545 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
124K UP
Öğrenci - Okur

Merhaba Ceren,

Biz ve beraberimizde götürdüğümüz diğer canlılar da başka herhangi bir gezegende evrimin temeli olan "çevresine uyum sağlayan hayatta kalır" mottosu ile evrimleşmeye devam edeceğiz. Demek istediğim şey şu: mesela taşındığımız gezegen çok sıcak bir gezegen olsun, doğal olarak dünyadan oraya götürdüğümüz canlıların sıcakta yaşayamayacak olanları ölecek ve o gezegendeki soyları tükenecek. Sadece sıcaklık da değil, Dünya'da evrimin hangi mekanizmaları işliyor ise orada da aynen devam edecek. Bu söylediklerim insanların beraberinde başka canlıları da götürmesi varsayımına dayanıyor. Fakat oldu ki -ki bu çok yüksek bir ihtimal- hiçbir canlı türünü beraberimizde götürmedik, o zaman başka türlerin oluşması zaman alır yalnızca, farklı türlerin oluşumunu yani türleşmeyi yine gözlemleriz. Bunu daha iyi anlamak için buraya tıklayarak Evrim Ağacı'nın türleşme ile ilgili, buraya tıklayarak da Evrim mekanizmaları ile ilgili yazı dizilerini okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıcakla kalın.

360 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Merthan Merdoğlu
Fütürist

Dünyadaki evrim mekanizması en genel tabirle uyumlu olanın hayatta kalması şeklindedir. Herhangi başka bir gezegende de o gezegenin koşullarına uyum sağlayanlar benzer bir mekanizma ile evrimleşebilirler. Elbette ki karbon tabanlı hayat için konuşuyorum. Eğer mevzu bahis başka gezegende silikon tabanlı veya daha farklı bir hayat var olursa (veya hâli hazırda varsa) evrim mekanizması aşina olduğumuz mekanizmaya göre bazı farklılıklar gösterebilir.

Yanımızda hayvan götürme konusunda da şahsi kanaatlerimi paylaşabilirim. Eğer bir gezegende kolonileşmeye karar verilirse insanın anatomik yapısının gezegene en az %90 uyumlu olması beklenir. İnsanın uyumlu olduğu bir gezegenin atmosferine muhtemelen dünyadaki yaşamın büyük çoğunluğu uyum sağlayabilir. Eğer hedef gezegende hayat yoksa veya yalnızca bakteriyel faaliyetle sınırlı bir hayat bulunuyorsa tabiri caizse birdenbire hayatla tanışan bu gezegende besin zinciri koloniciler tarafından belirlenecektir. Dünyadaki her hayvan türünden birer ikişer örnek toplayıp oraya gitmek hem gereksiz masraf hem de gereksiz kalabalığa sebebiyet vereceğinden muhtemelen o gün geldiğinde yanımızda götüreceğimiz hayvan türlerini belirler ve gidip hayatı belli bir seviyeye taşıdıktan sonra nakliyatı gerçekleştiririz.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Bu güzel bir tartışma konusu, mesela Mars gezegenine okyanus oluşturacak kadar su götürebildiğimizi ama büyük deniz canlılarını götüremediğimizi düşünürsek bence canlı yaşam kalmaz. Sadece bitki yiyen balıklar ve bitkiler olursa bitkiler bitince balıklar da ölür. Balık yiyecek balıklar da olmalı fakat onun dengesini doğadan iyi ayarlayamayız büyük ihtimalle. Sadece okyanus ve bakteriler olsa dünyadaki gibi mi evrimleşirler yoksa bambaşka canlı türleri mi görürüz? Soruya diğer arkadaşlar cevap vermişler ben kendi düşüncemi yazdım.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaşar Pamuk
Yaşar Pamuk
2,707 UP
Öğrenmeye Çalışan Kişi

Bu soruyu görünce düşündüm ve cevabım;

Eğer canlılar gideceğimiz gezegene uyumlu değilse genlerinde değişim yaparak bilgisayar algoritmaları sayesinde olası sonuçları deneyerek ve görerek en uygun dizilimi seçerek hayvanları oraya taşıyabiliriz.Yani demek istediğim,kendi evrimimizi kendimiz yaratabiliriz.Bugünkü teknoloji ve bilim bunu sağlayabilir mi bilmesem bile,başka bir gezegende kolonileşeceğimiz/göçeceğimiz zamanda bu düzeye erişmiş olacağımızı düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Nakliyesi maliyetli olacağı için dünyadaki hayvanlardan alacağımız yumurtaları dölleyerek taşıma maliyetini en aza indirebiliriz. Böylelikle koca koca hayvanlar taşımak yerine bir miktar döllenmiş yumurta belki de biraz sperm taşımış oluruz.Bu yumurtaların gelişmeleri için gereken yapay ortamı kolonimizde sağlayarak üremeyi başlatabiliriz.

Not:Bilimsel bilgiden ziyade şahsi görüş içerir.Bilimsel dayanağı varsa dahi bilmiyorum.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close