Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Yaküt
Ali Yaküt
1,433 UP
Üye
9

Başarı için zeka mı önemlidir yoksa çalışmak mı?

k
15,395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Curious Person
curious

Başarı, zeka ile doğru orantılıdır. Belli bir kapasiteye sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın işe yaramaz. Zeka önemlidir. Çünkü elinizdeki imkanların farkına varıp kullanacak kapasitesiniz yoksa bütün çabalarınız faydasızdır. Zeki insanlar çalışır ve kendilerine imkan yaratırlar. Görünmeyen şeyleri daha kolay görebilirler. Buna örnek olarak bilim adamlarını gösterebiliriz. Ünlü bilim adamlarına baktığımızda hepsinin çok çalıştığını görebiliriz ama onları özel yapan zekalarıdır.

Başarılı olmak için zekâ gereklidir ancak asla tek başına yeterli değildir. Zekâ, çalışkanlıktan daha önemlidir diyenler gerçekten hata yaparlar. Tarih zeki, ancak tembelliği nedeniyle silik olarak kalmış insanlarla doludur. Kullanılmayan zekâ, açılmayan paraşüt gibidir. Kısaca hiçbir işinize yaramaz. Önemli olan zeki değil, çalışkan olmaktır. Nobel ödülü alan yüz akımız Prof. Dr. Aziz Sancar “Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum demiştir. Bu konuda haksız da sayılmaz. Zekâyı fazla büyütmemek de gerek. Edison’un güzel bir sözü vardır. Edison’a “Başarınızı neye borçlusunuz?” diye sorarlar. O da “Yüzde 95 çalışmak yüzde 5 zekâ” der. Zekâ kişi için şanstır. Ama zekâsı çok yüksek olmayan biri de hedefini iyi belirler ve çok çalışırsa çok büyük başarılar elde edebilir.

Zekâ ile çalışkanlık arasındaki ilişkiyi şöyle bir benzetme ile anlatabiliriz. Zekâ bir arabanın benzini ise çalışkanlık sürücüsüdür. Arabanın deposunu benzin ile doldurabilirsiniz. Ama sürücü yoksa araç kendi kendine harekete geçerek sizi istediğiniz yere götüremez. Başarılı olmak istiyorsanız mutlaka o konu ile ilgili gerekli çabayı göstermelisiniz. Çok başarılı insanların hayatlarına baktığımızda çok okuyup çok çalıştıkları görülür. Örneğin; bütün dünyanın hayran olduğu büyük liderimiz Atatürk 3900 civarı kitabı, altını çize çize, notlar ala ala okumuştur. Ülkemiz için gecesini gündüzüne katarak çalışmış ve bugünlere gelmemizde büyük emekler vermiştir. Başarının en önemli ve tek anahtarı çalışmaktır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

2,168 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Ç. T. Y. T. Y. Görüntüle. Başarılı Olmak İçin Zekâ Mı Çalışmak Mı Önemlidir? - Beştepe Bloggers. (20 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Beştepe Bloggers - | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close