Merhabalar. Bu sene 12. Sınıfa geçiyorum. Hedefim boğaziçi üni. - bilgisayar mühendisliği. Bunun için çok çalışıyorum. Size burda bilimsel olarak en verimli çalışma nasıl olmalı diye soruyorum. En verimli çalışma saati ve çalışma tarzı nasıl olmalı.
merhaba dostum, izninle sana çalışma programı yerine çok önemli birkaç öğüt vermek istiyorum.Bu yıl hayatında bir yön seçeceksin,seçimini yaparken en önemli şey gerçekten ne istediğindir. Kendine ben ne yapmak istiyorum, şuan seçtiğim yol beni mutlu eder mi sorularını sormayı iyice araştırmayı unutma, seçeceğin meslekte yapacağın şeyler seni heyecanlandırıyor mu bunu bir düşün. Hayatını sen yaşayacaksın ailenin veya bir başkasının yönlendirmesiyle yolunu belirleme. Çevrendekiler iyiliğini istedikleri için sana iyi para kazanabileceğin işsiz kalmayacağın bir bölüm seçtirmek isteyecekler bu güzel bir şey. Ama bu yol seni mutlu etmeyebilir mesele sadece para kazanıp kendini sağlama almak değil mesele seni hep heyecanlandıran, yaparken mutlu eden bir şey bulmak, parada önemli ama işinden yaptığın şeyden keyif alamazsan çok pişman olabilirsin bu yüzden kendi isteklerine göre sana en uygun olan yolu seç. stres altına girme sakın bu söylediklerimden sonra, sen sadece ne istediğinin farkına varmaya çalış. Sakın seçtiğim şeyden mutsuz olursam yanlış seçersem diyede korkma, hiçbir şey için, hiçbir zaman geç değildir üniversite sınavına girincede görüceksin yanında 40 50 yaşında amcaları teyzeleri, hiç bir zaman bölüm değişmek veya yol değiştirmek için geç olmayacak, ben 3. sınıfım harita mühendisliğini sevmediğimi farkedip bu yıl okulumu bırakıp bölüm değiştiricem. ilk yılımda anlamıştım sevmediğimi ama cesaretim olmamıştı, ama şimdi farkına vardım bunların o yüzden, şimdi değiştiriyorum ve pişman değilim, birinci elden tecrube ettiğim için sanada söylüyorum bunları. hiç birşeyden korkma sadece istediğin şeyler için mücadele et. stres öyle birşey ki mahvediyo insanı sakın bu yılını stres yaparak geçirme rahat olursan emin ol başarırsın o kadarda zor değil merak etme sadece mücadele etmen gerek. yazılım okumak istiyosan youtubeda biraz bak neler var ne yapıyorlar beğenicekmisin bir bak ona göre seç. hadi kendine dikkat et.
Senin için en uygun programı en iyi sen yapabilirsin. Çünkü kimse seni senden daha iyi tanımıyor!
Hatta başlangıç için iyi bir adım atmışsın bile... Hedefini belirlemişsin. Bu belirlediğin hedef için hangi derslere, hangi konulara ağırlık vermen gerektiğini biliyorsun. Sosyal aktivitelerini , hobilerini , zamanını harcadığın faaliyetleri en iyi sen biliyorsun.
Çalışma programı hazırlamak istediğinde bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak kendi programını kendin belirlemelisin. Çünkü her insan farklı olduğu gibi sen de farklısın ve farklı bir calısma programın olmalı. Programını hazırlarken örnek programlardan yararlanabilirsin ancak senin programın tamamen sana ait olmalı. Kimi insan gece ders çalışmayı sever, kimi gündüz, kimi insan 45 dakika ders 15 dakika ara vererek program yapar kimi insan 1.5 saat calısıp daha uzun bir ara verir. Bazı öğrenciler okuyarak çalısır, bazıları özet çıkararak, bazıları dinleyerek çalısır. (Bu konuda yapılan araştırmalar okuduklarının 10% unu; işittiklerinin 26% sını; gördüklerinin 30% unu; görüp işittiklerinin %50 sini; söylediklerinin 70% ini; yaptıkları şey konusunda söylediklerinin 90% ını hatırladıklarını gösteriyor.)
Çalısma programına bir robot gibi uyamayacağın da bir gerçek. Çünkü program dısında gelişen birçok faktör olacaktır bu süreç içerisinde. Ancak ben senin yine de bir programının olmasını, bu programını kendinin yapmanı ve programında esneklikler bulundurmanı tavsiye ediyorum. Program hazırlama konusunda okulunun rehberlik servisinden mutlaka yardım almanı tavsiye ederim. Şimdiden başarılar. Sene sonunda hedeflediğin bölümü kazan ve buraya yaz. Göreyim seni !