Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Şahika Bozaslan
Üye
3

Baş ağrısının anatomisi nedir?

Yüksek ses, ışık, basınç vb durumlara maruz kaldıktan sonra birçok insan baş ağrısı hisseder. Beyin damarlarında meydana gelen basınç değişimleri de muhtemelen etkilidir. Peki ama beynimizde acı reseptörleri yokken nasıl bu ağrıyı fiziki olarak hissederiz?
280 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Yağız
Efe Yağız
230K UP
Bilim Araştırmacısı

Oldukça güzel bir soru, öncelikle baş ağrılarından basitçe bahsetmek istiyorum. İnsanlarda baş ağrıları temelde ikiye ayrılmaktadır: Birincil ve ikincil baş ağrıları. Birincil ağrılar tüm baş ağrılarının %90'ını oluşturur. Bunları küme tipi baş ağrısı, trigeminal veya oksipital nevralji, migren ve gerilim tipi baş ağrıları olarak saymak mümkündür. İkincil nedenler ise daha nadir görülür. Bunları ise beyin tümörü, hemorajik felç, iskemik felç, menenjit ve beyin kanaması şeklinde sıralayabiliriz.[1] Beyin fiziksel ağrılara nosireseptörleri olmadığı iin duyarlı değildir. Nosireseptörler (Latince zarar vermek anlamına gelen "nocere" kelimesinden türemiştir), vücut dokusunu tehdit eden yaralanmalara karşı tepki gösteren reseptörlerdir. Eğer beyin bu dokudaki tehdidi yeterli bulursa vücudu uyarmak için orda ağrı hissine sebep olur. Beyinde acı reseptörleri olmadığı için beyin acıyı hissetmez fakat başın birçok bölümü örneğin derisi, yüz, ağız ve boğazda bulunan sinir hücreleri acıyı hissedebilir. Baş ağrıları genelde meninjinlerde ve kan damarlarında gerçekleşen traksiyonlar ve iritasyonlardır. Beyin ve omuriliğin etrafındaki koruyucu zar olarak nitelendirilen Dura Mater nosireseptörlerle doludur. Dura Mater, beyin dokusunu ve omuriliği çevreleyen beyin zarlarının en kalın ve en dıştaki katmanıdır. Pia mater ve araknoid zarın arasında bulunan beyin-omurilik sıvısının korunmasından sorumludur. Bu nosiseptörlerin stimülasyonuyla baş ağrılarının olduğu düşünülmektedir. Aynı şekilde, baştaki kaslar ağrılara duyarlı olabilir. Baş bölgesinde bulunan ana sinirler; trigeminal ve kraniyal sinirlerdir. Trigeminal sinirler üç ana dala ayrılır: Oftalmik, maksiller ve mandibular sinirler. Eğer baş ağrınız varsa (bu hangi tip olursa olsun) genelde trigeminal sinirler aktif olur. Trigeminal sinirden gelen tüm bilgiler kafatasına gönderilir ve en nihayetinde beyin sapında Trigemino-servikal nükleus kaudalis adı verilen bir alana ulaşır. Trigeminal sistemin periferik sinirleri (yani beyin sapı ve omuriliğin dışında kalan çevresel sinir sistemi), bu bilgileri beynimize ileten merkezi sinir sistemiyle sinaps oluşturur.[2] Baş ağrısının gerçekleşmeye başladığı yerin de beyin sapı ve trigemino-servikal nükleus olduğu düşünülmektedir. Benim bildiklerim bu kadar umarım faydalı olmuştur :)

Kaynaklar

  1. D. L. Longo. Harrison's Principles Of Internal Medicine. ISBN: 9780071748902.
  2. R. O'Toole. The Anatomy Of Headaches - Part 1 | Melbourne Headache Centre. (1 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Melbourne Headache Centre | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close