Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cihan Akar
Cihan Akar
21K UP
Üye
2

Baryon asimetrisi iki kuark arasındaki akı tüpünde yeni bir kuark oluşumu ile açıklanabilir mi?

Baryon asimetrisi maddenin karşıt maddeden neden fazla olduğunu sorar. Iki kuark arasında kuantum dalgalanamalar bile yokken (gerçek bir hiçlik) oluşan akı tüpünün gerilmesi ile bir süre sonra kuark oluştuğu gözleniyor. Acaba baryon asimetrisi bu şekilde kozmik enflasyon sürecinde oluşmuş olabilir mi?
190 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager

Baryon asimetrisi, evrendeki madde ile antimadde arasındaki dengesizliği açıklar ve bu asimetri, evrenin erken dönemlerinde oluşmuş olmalıdır. Bu konuda çeşitli teoriler ortaya atılmıştır, ancak en yaygın kabul göreni baryogenez teorisidir. Baryogenez, baryon sayısının korunmadığı, C ve CP simetrisinin ihlal edildiği ve termal denge dışı koşulların sağlandığı durumları gerektirir.

İki kuark arasındaki akı tüpü teorisi, kuarklar arasındaki etkileşimleri ve kuantum renk dinamiği (QCD) çerçevesinde anlaşılabilir. Kuarklar arasındaki güçlü kuvvet etkileşimi, gluonlar aracılığıyla gerçekleşir ve bu etkileşimler sonucu oluşan akı tüpleri, kuark-antikuark çiftlerinin oluşumuna yol açabilir. Ancak bu, baryon asimetrisinin açıklanmasında doğrudan bir mekanizma sunmayabilir.

Baryon asimetrisinin kozmik enflasyon sürecinde oluşabileceği fikri, bazı modellerde incelenmiştir. Enflasyon, evrenin çok hızlı bir genişleme dönemidir ve bu süreçte oluşan kuantum dalgalanmalar, baryon asimetrisinin temelini oluşturabilir. Enflasyon sırasında ortaya çıkan kuantum dalgalanmalar, evrenin genişlemesi ve soğuması sırasında baryon-antibaryon çiftlerinin asimetrik bir şekilde oluşmasına yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de, iki kuark arasındaki akı tüpüyle bağlantılı bir mekanizmanın baryon asimetrisini açıklayıp açıklayamayacağı konusu daha fazla araştırma ve geliştirme gerektirir. Bu tür bir mekanizma, baryon asimetrisinin oluşumunda rol oynayan temel süreçleri ve kuantum renk dinamiği (QCD) çerçevesindeki etkileşimleri daha detaylı anlamayı gerektirir.

Sonuç olarak, baryon asimetrisinin kuarklar arasındaki akı tüpleri aracılığıyla oluşup oluşamayacağı konusu, hem teorik hem de deneysel açıdan daha fazla araştırma gerektiren bir alandır. Bu tür bir mekanizmanın varlığı, baryogenez teorilerini tamamlayıcı veya alternatif bir açıklama sunabilir, ancak mevcut bilgiler ışığında bu konuda kesin bir yargıya varmak zordur.[1][2][3][4][5]

Kaynaklar

  1. S. Dodelson. (2020). Modern Cosmology. ISBN: 9780128159491. Yayınevi: Academic Press.
  2. D. J. Griffiths. Introduction To Elementary Particles. ISBN: 9780471603863.
  3. A. R. Liddle, et al. (2000). Cosmological Inflation And Large-Scale Structure. ISBN: 9780521575980. Yayınevi: Cambridge University Press.
  4. J. Allday. (2018). Quarks, Leptons And The Big Bang. ISBN: 9781351093071. Yayınevi: CRC Press.
  5. E. Kolb, et al. (2018). The Early Universe. ISBN: 9780429961410. Yayınevi: CRC Press.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close