Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Meraklı Adam
Meraklı Adam
2,534 UP
Üye
2

Bana rahatça araştırma yapıp rahatça öğreneceğim bir fen lisesi önerir misiniz?

362 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Galaktik Maymun
Lise Öğrencisi

Hayır sana öneremem. Çünkü türkiye'de fen bilimleri liselerinde araştırma-geliştirme faaliyetleri yürütülmemektedir.

Bazen Robert College, Ankara Fen Lisesi, Galatasaray Lisesi vb diğer liselerde araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü doğrudur ancak bu araştırma çalışmaları herhalde Mardin Artuklu Üniversitesi'nden bile daha azdır.

Türkiye'de liselerin en büyük üç eksikliği olduğu kanaatindeyim. Bunlar sıfır ingilizce eğitimi, sıfır araştırma eğitimi ve sıfır geliştirme eğitimi. Türkiyede araştırma yapabileceğin tek bir lise olduğundan emin değilim ve şüpheliyim. Maalesef müfredatımız saçma sapan ve çoğu zaman yanlış, gereksiz bilgileri ezberletmek ve sonra yazılıda sormak üzerine kurulu. Yurt dışında da pek çok ülkede ve okulda durum bu.

Tüm Reklamları Kapat

Ama artık 21. Yüzyıldayız ve okulundaki imkanlardan bağımsız olarak bir araştırma yürütmek çocuk oyuncağı...

Araştırma konunu belirlediysen, evinde bilgisayarın ve internet bağlantın varsa başlayabiliriz...

Aşağıya araştırmanda sana yardım olacak kaynakları bırakıyorum. Birde araştırmanı yayınlayabileceğin tonla yer var. (TÜBİTAK, TEKNOFEST, NASA, ESA vb)

  1. https://libgen.is/ Library Of Genesis. (Yaratılış Kütüphanesi) bu tamamen açık erişimli bir kütüphane. Onlarca farklı dilden iki buçuk milyondan fazla kitabı barındırıyor. Ayrıca 80 milyondan fazla bilimsel makaleye ev sahipliği yapıyor. tamamen ücretsiz ve hepsi pdf halinde. reklam meklam yok. keş... niş...
  2. https://sci-hub.se/ burada normalde 50-100 dolar arası para vereceğin makalelerin hepsi bedava. ama ingilizce bilmen gerekecek.
  3. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ YüksekÖğretim Kurumları Ulusal Tez Merkezi şuana kadar yazılmış bütün Yüksek Lisans, Doktora ve diğer tezleri içeriyor. Tamamı açık erişim ve ücretsiz. Bu arada araştırmalarında mutlaka kaynakları belirtmeyi unutma.
  4. https://ulakbim.tubitak.gov.tr/ Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi türkiyede ki en büyük akademik veritabanına sahip. ayrıca buradan avrupadaki veritabanına açık erişim yapabilirsin.
  5. https://katalog.devletarsivleri.gov.tr/ burada Osmanlı Devletinde tutulmuş arşivlerin çoğu var. Tamamı osmanlıca. Ücretsiz ve açık erişim

Bunlar içerisinde türkçe kaynak barındıranlar. Bunun dışında ingilizce ve almanca yazılmış milyonlarca kaynak var. üstelik çoğu açık erişim.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma yapacaksan mutlaka iyi bir düzeyde ingilizce bilmen şart. Kaynakların büyük çoğunluğu ingilizce zaten.

ULAKBİM'de veritabanını açarsan orada üniversitelerde yazılmış bütün makeleleri bulup indirebilirsin.

Ama bunun dışında evinden bağımsız olarak araştırma yapabileceğin yerler var. Türkiye de bazı kurum ve kuruluşlar lise öğrencileri için araştırma-geliştirme faaliyetleri yürütür veya yürütülmesine yardım olur. Bu kurumlarla beraber çalışabilirsin.

https://yetkingencler.com/ benim favorim... Yetkin Gençler veya bilindik adıyla YetGen gençlerin 21. yüzyılda ihtiyacı olacak becerileri (ki bunlar araştırma-geliştirme gibi EN TEMEL bilgilerin yanında çeşitli yetkinlikleri de kapsıyor). İşin güzel tarafı YetGen'in dersleri youtube'da zaten yayınlanmış halde. programa kabul edilmeden de gidip izleyebilirsin. Yok illa gideceğim diyorsan başvurmak bedava, program bedava. Online Eğitimlerin ardından YetGen zirvesi var ve genelde istanbulda oluyor. Merak etme o da bedava ve yolculuk, ulaşım, konaklama gibi tüm giderleri karşılıyorlar.

https://yga.org.tr/ Youth Guru Academy veya türkçesi ile Genç Guru Akademisi türkiyede ki herhalde alanında en iyi kurumlardan bitanesi. Girişimcilikten Araştırma programlarına her şeyi sunuyorlar. YetGen'in aksine YGA online değil yüzyüze. ve programların genelde bir ücreti oluyor. (Hatta Impact School programının ücreti 60 bin lira) ama endişelenme gerek yok. YGA kâr amacı güden bir kuruluş değil. Bu yüzden ekonomik durumu olmayan TÜM ÖĞRENCİLER için %100 burs imkanları sunuyor. Program ücretinin yanında ulaşım ve konaklama gibi diğer giderleri de karşılıyorlar. gönlün rahat olsun.

https://tugva.org/icathane/ Türkiye Gençlik Vakfı İcathane Projesi de mükemmel. Bilgisayar Labaratuvarlarında kodlama, robotik, yapay zeka vb konuların temel eğitimi alıyorsun. Her ilde bu labaratuvarlardan var. ücretsiz.

Ayrıca şehrindeki gençlik merkezleri veya devlet kütüphanelerinde (ki artık her ilde bir üniversite var. bu da her ile bir akademik kütüphane demek). bunlardan da yararlanabilirsin.

"Bir yerde sorun varsa, çözüm fazla uzakta değildir"

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close