Sanırım evrimi kafamda sağlam temellerde oturtamamışım, yardımcı olur musunuz.
Bunun nedeni kullanılmayan organ, uzuvların zaman içerisinde körelmesi ve hatta bir süre sonra yok olmasıdır. Bunun nedeni ise kullanılmayan yani evrimsel açıdan bakarsak avantaj sağlamayan organlar için sürekli enerji ve kaynak harcanmasıdır. Bunun sonucu olarak zamanla o organ körelir ve sonunda yok olur.
Buna kendi vücudumuzda bile pek çok örnek vardır. Mesela atalarımızın kulaklarını ses kaynağını bulabilmek için oynatabildiği bilinen bir gerçek bu nedenle modern insanın kulaklarının çevresinde körelmiş olan kaslar bulunur ve hatta bazı insanlar o kaslar sayesinde kulaklarını sınırlı da olsa oynatabilir.
Veya aynı şekilde geçenlerde içerisi zifiri karanlık olan bir mağarada çok uzun süre izole olarak yaşayan canlıların göz yapısını kaybettiği görüldü. Bunun nedeni de aynı şekilde kullanılmayan ve avantaj sağlamayan bir organın avantaj sağlamasa bile kaynak ve enerji kullanmasıdır. Bu durumda göz sahibi olmamak göz sahibi olmaya karşı avantajlı hale gelir ve popülasyonlar gözlerini kaybedecek şekilde evrimleşir.
Öncelikle evrim düşüncesine yeni bir bakış açısı katarak size açıklayayım. Düşündüğümüz evrim bir canlının aktif olarak evrimleşmesi olduğu için bu durumları kafamızda çok kurgulayamıyoruz.
Şöyle düşünelim, bir sürüngen türü var ve kalıtsal bir mutasyon sonucu bu sürüngen türünün solungaçları ortaya çıktı. Yani elimizde hem solungaçlı hemde solungaçsız ama temelde aynı tür olan 2 tip sürüngen var. Ardından dünyayı su bastı ve solungacı olmayan sürüngen türü ölürken solungacı olan sürüngen zamanında yaşadığı bu talihsiz(!) mutasyon sonucu su içinde solunum yapabildi ve hayatta kalmaya devam etti. Böylelikle bu sürüngen türünün devamı solungaçlı olarak devam etti. İşte buna evrim diyoruz. Temelde solungaç zamanla ortaya çıkmıyor, o solungaca sahip ama aynı tür olan canlı sayısı diğerlerine göre daha fazla arttığı için tür, bu mutasyona sahip canlı üzerinden devam ediyor.
Kısacası balinalar makalede söylendiği gibi bacaklara sahipti ancak mutasyon sonucu bir kısmı bacaklarını kaybetti ve türün bu tip canlı üzerinden devam etmesine yol açacak bir olay yaşandı. Bu olayların denk gelme ihtimali çok düşük olduğu için zaten evrim milyonlarca yıl sürüyor. Belkide ileride bu kemiğe sahip olmayan balina türleri mutasyon sonucu doğacak ve kemiksiz halleriyle daha iyi yüzüp daha uzun hayat sürebildikleri için binlerce yıl içinde eski evrimden kalma bacak kemiğine sahip balinalarda yok olacak ki bizde gene binlerce yıl sonra bu olaya, evrim sonucunda balinaların arka bacakları yok oldu diyeceğiz, oysa yok olan bacak değil bu gen dizilimine sahip olan balina türü. Umarım açıklayabilmişimdir. Makinadan Selamlar:)