Mükemmel bir soru! Şöyle:
Kemikli balıklar sınıfı (Osteichthyes) adından da anlaşılacağı gibi kırmızı kemik iliğinde yaparlar. Kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) ise başlıca dalak olmak üzere böbreğin ön kısmı, köpekbalığı ve vatoz gibi üyelerinde de ekstradan Leydig organı denilen bölgelerde kan üretimi (hematopoez) gerçekleşir.
Ayrıca organizma, bir bütün olarak canlı hücrelerden oluştuğu için her duruma karşı önlem almaya çalışır. Mesela insan gibi memelilerde kan yapımı kırmızı kemik iliğinde gerçekleşirken, bu durum eksikliğinde karaciğer de ufak miktarda kan yaparak telafi (kompanse) etmeye çalışır. Hatta dalak ve akciğerin bile erişkin organizmada gerektiğinde ufak miktarda kan yapabildiği ile ilgili çalışmalar mevcut. Bu yüzden kemikli balıklarda da aynısının geçerli olması muhtemel.
Zaten memelilerde bile anne karnındaki ilk bir aydan sonra kan üretimi, doğuma kadar karaciğer ve dalakta olur. İşte evo-devo konusunun harika bir bölümü. Çoğu canlının fizyolojisi ve anatomisi ortak özellikleri, gelişim sırasında incelenebilir.
Bilimsel isimleri karışık gelebilir fakat çok basit. “Osteo” Latince kemik, “Chondro” Latince kıkırdak demek. “Ichthy” ise balık demek. Ichthyology (balık bilimi) de buradan gelir.