Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ege Arslan
Ege Arslan
52K UP
Üye
5

Balıklar ve su memelileri neden enerji harcayarak düz kalacak şekilde evrimleşmiş?

Balıklar ve katil balinalar gibi sucul memeliler öldüklerinde ters döndüklerine göre enerji harcamadan durdukları pozisyon ters oldukları pozisyon. Yani düz durmak için enerji harcıyorlar. Bu evrimsel olarak dezavantajlı değil mi? Neden anatomileri enerji harcamadan düz duracakları şekilde gelişmemiş? Ya da yanlış düşündüğüm bir nokta mı var?
241 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar

Burada balıkların genel anatomisine bakmak gerekli olduğunu düşünüyorum.

hayvan sitesi

Balığın hava kesesi ve bağırsakları diptedir. Bir balık öldüğünde bağırsak bakterileri bağırsak içindeki maddeleri ayrıştırarak Metan ve karbondioksit üretir. Bu, balığın üst kısmının ağırlaşmasına neden olur, böylece hacimsel yoğunluk, yerini değiştirdiği sudan daha hafif hale geldikçe balıklar baş aşağı yüzer. Ters şekilde evrimleşmiş olsalardı, organ konumlarının yine aynı olacağını düşünüyorum. Bunun enerji açısından fark yaratacağını da düşünmüyorum. Öldükleri zaman bunun olmasının sebebi daha az enerji harcadıkları anlamına gelmiyor. Tam tersi, dediğiniz gibi evrimleşseydi bu sefer de düz durmaları için neden enerji harcıyorlar? gibi sorular da karşımıza çıkacaktı. Düz veya ters, her şekilde duruş için enerji harcıyoruz. Fakat evrimleştiğimiz konum, adaptasyon ve yaşam koşulları için en mutlak yol.

Fakat bunu yapan balıklar da var: Orta Afrika'ya özgü yedi yayın balığı türü, hayatlarının çoğunu altüst olarak yaşıyor. Bu altüst olmuş yüzücüler, alışılmadık bir yönelime sahip olmalarına rağmen anatomik olarak sağ tarafı yukarıda olan kuzenleriyle aynılar. Bilim insanları, baş aşağı duran yayın balığının 35 milyon yıldır kendi hayatta kalma stratejilerini geliştirdiğini tahmin ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

ters yüzen yayın balığı.
ters yüzen yayın balığı.
kqed

Yüzeyde bir balığın hayatta kalması için yiyecekten çok daha önemli olan başka bir şey daha var: oksijen. Yaşam için gerekli olan gaz, havadan suya kolayca karışır ve su hattında ince bir tabaka halinde yoğunlaşır; tam da baş aşağı duran yayın balığının ağzının ve solungaçlarının onu almak için mükemmel bir şekilde konumlandığı yerde. Ancak bu, tüm balıklar için geçerli değil.

Chapman, baş aşağı yüzmenin mutlaka hipoksiye tepki olarak evrimleşmediğini söyledi. Ancak vahşi doğada yaşayan birçok balık için sudaki oksijen seviyesinin, solungaç boyutunun artması ve yumurta sayısının azalması gibi büyük etkileri olabilir ve bu da sonunda ayrı türlerin oluşmasına yol açabilir.

Kaynaklar

  1. KQED. The Mystery Of The Upside-Down Catfish | Kqed. (17 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: KQED | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close