Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kaan Karakaya
Kaan Karakaya
23K UP
Üye
1

Bakteriler antibiyotiğe dirençlilik özelliğini nasıl kazanıyor?

Takıldığım asıl yer şu hangi gen hangi nükleotid değişiyor da bu özellik oluşuyor,mutasyon vs. ise bu nasıl ortaya çıkıyor çünkü böyle düşününce olması çok küçükmüş gibi gözüküyor ve mantığını anlamadığım içim kafamın karışmasına sebep olabiliyor,aydınlatırsanız çok sevinirim.
163 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
B Polat
B Polat
327K UP
Bilim Meraklısı

Maalesef antibiyotik direnci günümüz tıbbında çözülmeyi bekleyen en büyük problemlerden birisi. Bakterilerde antibiyotik direncini ortaya çıkaran şey biyolojinin, tüm canlılarda olan, temel mekanizmasına dayanıyor. Bakteriler bölünürken genetik kodunda sürekli hatalar (mutasyon) yapıyor. Aslında tüm canlılarda hücre bölünmesinde hata yapılır ama bu durum tek hücrelerilerde çok belirgindir. Çünkü ortalama her 20dk bir yeni nesil oluştururlar. Biz günlük hayatta hataların hep kötü sonuçlarının olduğunu düşünsekte, bu hata yapma mekanizması bakteri ve virüs gibi canlıların hayatta kalmasını sağlayan en büyük adaptasyonlarıdır.

Antibiyotiğin sadece orijinal bakteriyi öldürüp mutasyonlu olanı bırakması
Antibiyotiğin sadece orijinal bakteriyi öldürüp mutasyonlu olanı bırakması

Bölünme esnasında hatadan dolayı ortaya çıkan DNA'daki kod değişikleri bakterinin ürettiği protein yada enzim gibi DNA kodlarından üretilen hücrenin temel mekanizmalarını değiştiriyor. Antibiyotik hücredeki bu mekanizleri hedef aldığı için, tasarlandığı orijinal bakteriyi öldürürken, mutasyonla oluşmuş olan bu yeni versiyona etki edemiyor ve artık bu yeni versiyon baskınlaşıyor. [1]

Buradan animasyonla videolu anlatımına izleyebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Antibiotic Resistance, Animation. Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close