Bağışıklık sisteminin patojenleri nasıl tanıdığı ile ilgili birkaç tanımlanmış sistem var:
1- Komplement sistem: doğuştan sahip olduğumuz, kan serumunda yer alan bazı proteinlerden oluşan ve mikroplarda yaygın görülen polipeptid hücre duvarını kolaylıkla tanıyan biyokimyasal bir mekanizmadır.
2- Major Histocompatibility complex (MHC) büyük doku uygunluk kompleksi : bu gen grubu hücrelerimizde epitop adı verilen belirli bir proteinin taşınmasını sağlar ve canlının kendi epitopunu yabancı bir hücrenin epitopundan ayırd ederek bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine değil yabancı hücrelere saldırmasına olanak verir.
3- Toll-like reseptörler: bu tip reseptörler de hücre içine girmiş, kendini çoğaltan virüsün virüs parçacıklarını tanıyabilen protein yapılardandır.
Bunlar ve benzeri reseptör, protein ve hücreler bağışıklık sisteminin aktivitelerini sağlar. Bu sistemlerde bir bilinç veya ana beyinden bahsedemeyiz, daha çok biyokimyasal kaskade (çağlayan, kademeli akış) olarak işlerler.
Kaynaklar
- W. Pedia. Major Histocompatibility Complex. (22 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı