Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Soylu
Üye
1

Bağırsaklarda neden bu kadar çok sinir hücresi var?

213 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Hekim

İnsanda ve kısmen çoğu memelide de benzer olmak koşuluyla sinir sistemi kompleks bir yapıya sahiptir. Bu soruyu cevaplandırabilmek için canlıların genelinde sinir sistemi yapılanmasını iyi anlamamız gerekmektedir. Sinir sistemi kabaca bir merkez ve o merkezden uzanım gösteren çevresel bir yapıdan meydana gelmektedir. Aynı zamanda işleyiş açısından bakıldığında ise istemli ve otonom olarak da ikiye ayrılmaktadır. Merkez-çevresel, istemli-otonom olarak bu iki sınıflandırma incelendiğinde sindirim sistemi kontrolü çevresel otonom olarak sağlanmaktadır. Bu çevresel otonom kontrol sırasında en yoğun pleksuslar(sinir kavşak ve kontrol noktaları) sindirim sistemi içerisinde bağırsaklarda görülmektedir.

Gel gelelim neden bağırsaklarda bu kadar çok sinir pleksusu mevcut?

Bu sorunun cevabı daha çok bağırsakların neden otonom bir kontrole sahip olduklarıyla alakalıdır. Bu otonom kontrolü temellendirmek için evrimsel bakış açısıyla bakıldığında sindirim sistemlerinin sinir sistemlerinden daha hayati ve daha önce ortaya çıkmış olması şeklinde olmasından ileri gelmektedir. Fakat canlılığın evrimi süresince sindirim sistemleri konusunda başarılı olan her canlı daha sonra sinir sistemlerinin gelişmişliği üzerine başarı sağlamaya çalıştı ve seçilim bu yönde memeliler doğrultusunda devam etti. Geride ise otonom olması evrimsel sürecin sonucu olan sindirimin sinir ağları kaldı. Bir başka açıdan bakıldığında sindirim sisteminin evrimi, sinir sisteminin evriminden önce başladığı için kendi otonom yapısını geliştirmiş daha sonra kendisinden kısmen bağımsız evrimleşen sinir sisteminin kendi üstünde tam kontrol kurmasına ihtiyaç duymamıştır. Bu da sindirim sisteminin beyni olarak düşünülen bağırsakların neden bu kadar çok sinir yapılanması olduğunu açıklar. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. LWW. (2005). Control Of Gastrointestinal Motility By The “Gut Brain” -... : Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. doi: 10.1097/01.scs.0000180285.51365.55. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close