Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Selami Soykış
Selami Soykış
1,225 UP
Üye
10

Bağıl hız ile ışık hızını aşmak mümkün müdür?

Dünyada dünyaya göre hareket ediyoruz. güneşe göre hem dünyadaki hareketimiz hem dünya ile birlikte hareketimiz mevcut. benzer şekilde galaksi merkezi etrafında güneş sitemiyle birlikte dönüyoruz. bu durumda ayrı ayrı hiçbir gök cisminin hareketi ışık hızından yüksek olmasa da bağıl hareket ışık hızı aşılabilir mi?
1,377 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

Evet. Özel Görelilik Teorisi, kütleli cisimlerin lokal olarak ışık hızını aşamayacağını söylüyor - ki bunun gerçek olduğunu biliyoruz. Ancak Genel Görelilik Teorisi'nde, bağıl olarak ışık hızının aşılması konusunda hiçbir engel yok. Birbirinden yaklaşık 4200 megaparsek ve üzerinde bir uzaklıkta olan gök cisimleri şu anda bile birbirlerinden ışık hızından hızlı uzaklaşıyorlar.

Tabii ki ışığın lokal olarak aşılamıyor oluşu, bu bağıl hızı anlamlı bir amaca hizmet etmekte kullanamamamıza neden oluyor. Yani bağıl olarak ışık hızının aşılabilirliği sayesinde bir uzay aracı inşa etmek (en azından şu an için) mümkün gözükmüyor. Önemli olan lokal olarak ışık hızına ulaşmak ve aşmak; ama Görelilik Teorisi doğruysa, bunu yapamayız.

Tüm Reklamları Kapat

549 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
181K UP
Bilim ve felsefe okuru

Teknik olarak evrende her gözlemci veya gözlem noktası için merkezde kendisi olmak üzere (veya bulunduğu gezegen) birbirinden (evrenin genişlemesi nedeniyle) ışık hızından daha hızlı uzaklaşan, birbirinden ışık hızından hızlı uzaklaştığı için birbiriyle etkileşimi mümkün olmayan ve birbirinden bu nedenle 'kopuk' evrenler olduğundan bahsedebiliriz. Evrende her gözlem noktasının ayrı bir kozmik ufku vardır ve bu ufuk sürekli genişlediği için kozmik ufkun ötesi ile bağlantı zamanla kesilmektedir. Bu durumda evrende uzun mesafelerde her evren diğerine göre tutarlılığını yitiriyor dahi olabilir. Zira burada 'göreli evren' durumu söz konusu olabilir. Yani sadece gözlemcilerin kendisi için tutarlı evrenlerden bahsedebiliriz. Bu evrenler sadece kendi içinde tutarlılık taşıyor olabilir. Her evren birbirinden kopuk olduğu için ve etkileşim kurulmadığı için evrenlerin kendi lokal tutarlılığı söz konusu olabilir. Bu da evrende gerçekliğin bile lokal ve göreli olması demek anlamına gelir. Zira ışık hızının her bir evrende diğerine göre aşılıyor olması bütün gerçeklik ve zaman tutarlılığının birbirinden kopuk evrenler veya konumlar için yitirilmesine neden olabilir. Yani bu doğruysa biz şuanda tamamen izafi (göreli) bir gerçekliğin içindeyiz demektir. Bütün evrene dair fizik kuralları dahi göreli bizim evrenimiz içinde geçerli ve işliyor demek olacaktır. Bu yüzden de sorunuz açısından ışık hızı lokal olarak bizim evrenimizde tutarlı (tutarlılık yaratan) bir fizik kuralıdır. ışık hızı bu nedenle bizim evrenimizde lokal bir hız sınırıdır. Birbirinden kopmuş her evrenin kendi içinde tutarlılığı olabilir ancak kendisinden kopuk diğer evren için ışık hızı asıldığı için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü iki evrenin birbirine göre konumu ve hızı isleri oldukça karıştırıyor olabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Remzi Dağ
Remzi Dağ
23K UP
İLERİ SEVIYE FIZIK DERSI ALDIM

Bence Evet çünkü eskiden insanların karada 600 km/h aşması imkansız gibi görünüyordu ama Süper iletken maddeler kesfedildiginden beri bu imkansız on yargıyida yıktık. Maglev hiz trenleri bu hıza ulaşıyor, havadaki hizi zaten söylemeye gerek yok çünkü Ses hızını bile asıyoruz ( Sonik Patlama) . Bence ışık hızı NANOTEKNOLOJİ ile asilacak . Insallah bizim dönemimize denk gelir Dostum . Iyi günler

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close