Sinir sisteminin iyi çalışması sadece B12 vitaminine bağlı değil ama hafıza kaybının en yaygın sebeplerinden biri.(Depresyon, hypothyroidism, delirium,alzheimer, tümor...) Bu konu anlatılması çok karmaşık konulardan biri o yüzden nereden başlamak lazım kestiremiyorum ama öncellikle hatırlamayla başlayalım.
Mesela aklına bir şey geliyor ve onu yapmak için harekete geçiyorsun derken dikkatini bir şey çekiyor ve belki o yapman gereken şeyi günlerce hatırlamıyorsun. Belki de hiç hatırlamıyorsun ya da dakikalar sonra aklına geliyor. Benim bir şeyi hatırlamak için yaptığım taktik, o şey aklıma gelmeden önce ne yaptığımı tek tek hatırlayıp en son o fikrin aklımda belirivermesini beklemek çünkü belki de o fikrin gelme sebebi yaptığım şeylerden dolayı aklıma gelmiş olabileceği.
Bu taktiğin altında yatan sebepten dolayı çok uzun zaman önce yaşanmış, aklına hiç bir daha uğramamış bir anının; o anıya benzer veya onla ilgili bir şeyi yaşadığın an aklına gelmiş olması. Yani anının tekrar aklında canlanmasıyla hatırlama özelliği, geriye dönmek. Sanki beyninde bir kronolojik cetvel varmışçasına zamanı geriye alıp o anıyı hatırlıyorsun. Eğer bu hislerle ilgili ortak paydadaysak unutulmuş şeylerin tekrar hatırlanabileceği konusunda hemfikirizdir.(Beyinde oluşan geri döndürülemez hasarlar hariç.)
Bazı insanların bebeklik, anne karnındaki duydukları şeyleri bile hatırlayabildiği biliniyor. Bu beyin denen makine öyle bir şey ki kelimeler kifayetsiz kalıyor. Biz, kendimiz, bilinç, yani benliğimiz belki anne karnında duyduğumuz şeyleri hatırlamıyor ama beynimiz o şeyi biliyor olabilir. Hatta biliyor desek bile yanlış olmaz. Biliyor ve bunu sana söylemiyor fakat yine de o şeyin pasif bir şekilde kodlamasını yaptığını düşünüyorum.
Beyin evet muazzam ama bi o kadar da sosyal yetenekleri düşük bir arkadaş çünkü bizle hiç iletişim kurmuyor. Hiç senden bir anını silerken veya arkaplanlara atarken izin vesaire istemiyor. Tabii ki bunun sebebi beyinde olan biten her şeyi biliyor olman durumunda bilincinin belki de varolmayacağı veya delireceğin olabilir.
Konuyu çok dağıtmadan şunu söyleyeyim eğer genel itibariyle hatırlamak ve algılamakla ilgili sorun yaşıyorsan aile hekimini ziyaret edebilirsin büyük ihtimalle b12 yazacaktır ama bilemezsin erken teşhis hayat kurtarır. B12'nin algıyı, hatırlamayı iyileştirdiği doğru ama asıl sebep b12 eksikliği mi değil mi bilmen lazım olayı sırf aile hekimine bırakma kan testi yaptır b12 değerine bak. Depresyonda olma ihtimalin de var sonuçta Türkiye'de yaşıyorsan %80 depresyondasındır, depresyonun septomlarına bir göz atabilirsin.