Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Aynı miktar kanın erkeklerde kadınlardan daha fazla alyuvar içermesi, testosteron hormonunun eritropoietin hormonunu artırmasıyla nasıl açıklanıyor?

Testosteron ve eritropoietin arası ilişki nasıl? Testosteron, eritropoietini neden tetikler? Çok merak ediyorum bunuu
1,196 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Endokrin sistemi alanında araştırmacı

Çok güzel bir soru. Bu sorunun cevabını anlayabilmek için testosteronun neden salgılandığını ve EPO hormonunun erkeklerde neden daha fazla olduğunu anlamamız lazım. EPO hormonu kırmızı kan hücreleri yapmak için gereklidir. Ve kırmızı kan hücreleri de vücutta oksijen taşımak için gereklidir. Erkeklerin oksijen ihtiyacı ve akciğerleri kadınlara göre daha fazla ve kapasiteli olduğundan erkeklerde erkeklik hormonunun daha fazla eritroprotein salgılatmasına şaşırmamalı. Daha fazla testosteron daha fazla enerji ve oksijen harcamak ve bu fazla ikisini vücuda dağıtmak demek. Testosteron hormonu bu yüzden EPO salınımını arttırır çünkü testosteron arttığında direkt yoldan EPO hormonunun yapması gereken iş yükü de artar. EPO ayrıca kırmızı kan hücrelerinin yıkıma uğramasına karşı koruyucu bir görev görür. Bunun sebebi de testosteron hormonunun anabolik etkili bir hormon olmasındandır. Yani vücutta yıkımı önleyici bir etkisi vardır. Şimdi anlattıklarımın evrimsel sürecine geçelim. Evrimsel süreçte erkekler avcı toplayıcı idiler. Ve kadın türlerine göre daha fazla enerji harcamak zorundaydılar. Ayrıca erkek, dişisini ve çocuğunu koruma görevindeydi çünkü çocuğa karında bakmak ve çocuğu büyütmek genelde annenin işiydi ve bu cok fazla enerji isterdi. Kadın türünün hem bunu yapıp hem de erkeğin görevini üstlenmesi zor olduğundan daha fazla kas gücü ve fiziksel kuvvet, enerji gerektiren işler erkeğe kalmıştır. Ayrıca insanlar üreme şansı için hemcinsleriyle mücadele içinde olan canlılar olduğundan ve bu mücadeleyi kazanabilmek için daha fazla enerji, kas kütlesi, oksijen kapasitesi ve fiziksel güce, kısaca EPO hormonunun desteklediği özellikler, ihtiyaç duyduklarından evrimsel olarak kadınlara göre bu alanlarda daha çok gelişmişlerdir. [1][3][2]

120 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.yourhormones.info. Erythropoietin | You And Your Hormones From The Society For Endocrinology. Alındığı Yer: www.yourhormones.info | Arşiv Bağlantısı
  2. U. Srinivas-Shankar, et al. (2010). Effects Of Testosterone On Muscle Strength, Physical Function, Body Composition, And Quality Of Life In Intermediate-Frail And Frail Elderly Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. The Journal of clinical endocrinology and metabolism. doi: 10.1210/jc.2009-1251. | Arşiv Bağlantısı
  3. Cleveland Clinic. Erythropoietin-Stimulating Agents. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close