Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sir G
Üye 18 Eylül 2023 3 Cevap
1

Aynı 2 araç ikisi de saatte 100 km hızla birbirleriyle çarpışması mı yoksa sabit duran araca saatte 2⁰0 km Hızla çarpması mı daha çok hasar verir?

989 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 19 Eylül 2023

Kinetik enerji formülünden yola çıkarsak ,hızın karesinin durumu çok değiştirdiğini görebiliriz. Her aracın 1 ton olduğunu düşünürsek, 200 km ile giden aracın kinetik enerjisinin, 100 km ile giden araçların toplamından daha yüksek olduğu anlaşılıyor. Bu durumda 200 km ile giden araç duvara çarptığında daha çok hasar almalı. Diğer yandan momentumlarına göre bakacak olursak karşı karşıya çarpışan araçların momentumları eşit ve çarpışma anında bunlar sönümleniyor ve "0" oluyor. Yani 100 km ile karşı karşıya gelen araçların toplam kinetik enerjilerini bile almaya gerek yok.

Sonuç olarak; 200 km ile giden araç çok daha fazla hasar alacaktır.

Not: Beton duvarın asla kırılmaz, göçmez bir yapıda olduğu düşünüldü.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
akademisyen, kimyager 5 Ekim 2023

Deneydeki 3 aracın (2'si kafa kafaya çarpışan diğeri de duvara çarpan olmak üzere) da özdeş olduğunu ve duvarın esnek bir duvar olmadığını düşünürsek ilk durumda araç başı kinetik enerji araç başına 1/2mv^2'den 5000m ise ikinci durumda araç başına 20000m olur ikinci durumda 4 kat fazla enerji açığa çıkar bunun da elbette daha yıkıcı olması beklenir. Çarpışmalarda momentum da etkilidir, ilk durumda her araca 100m momentum ile "vurma" gerçekleşir ikinci durumda ise 200m ile "vurma" gerçekleşir yine ikinci durumun daha yıkıcı olması beklenir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Erdal Işık
Erdal Işık
51K UP
Emekli uzman doktorum. 9 Ekim 2023

Bu iki senaryo arasındaki hasar farkını hesaplamak için temel fiziksel prensiplere dayalı olarak kinetik enerji ve momentum kavramlarına başvurabiliriz. İlk olarak, iki araç birbirine çarptığında ve ardından diğer araç da duvara çarptığında bu araçların hızlarını ve kinetik enerjilerini hesaplayabiliriz.

İki araç birbirine çarptığında:

İki araç aynı özelliklere sahiptir (1 ton ağırlığında ve 100 km/saat hızla).

Tüm Reklamları Kapat

İki aracın hızları zıt yöndedir, bu nedenle bir araç dururken diğeri 200 km/saat hızla hareket ediyormuş gibi düşünülebilir.

Kinetik enerjiyi hesaplamak için kullanılan formül şu şekildedir:

KE = (1/2) * m * v^2

Burada,

Tüm Reklamları Kapat

KE, kinetik enerji,

m, kütlesi,

v, hızı.

İki aracın kinetik enerjilerini hesaplayalım:

Araç 1'in kinetik enerjisi (çarpışanlar araçlar için):

KE1 = (1/2) * (1 ton) * (100 km/saat)^2

Araç 2'in kinetik enerjisi (çarpışanlar araçlar için):

KE2 = (1/2) * (1 ton) * (200 km/saat)^2

Araç duvara çarptığında:

Araç aynı özelliklere sahiptir (1 ton ağırlığında ve 200 km/saat hızla).

Tüm Reklamları Kapat

Duvar sağlamdır, bu nedenle çarpışma sonucunda aracın hızı aniden sıfıra düşer.

Araç duvara çarptığında oluşan kinetik enerji:

KE3 = 0 (çünkü araç duvara çarptığında hızı sıfıra iner)

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi hasar farkını hesaplamak için, Araç 3'ün kinetik enerjisini Araç 1 ve Araç 2'nin kinetik enerjilerinin toplamından çıkarabiliriz:

Hasar Farkı = KE1 + KE2 - KE3

Hasar Farkı = [(1/2) * (1 ton) * (100 km/saat)^2] + [(1/2) * (1 ton) * (200 km/saat)^2] - 0

Şimdi bu değeri hesaplayalım:

Tüm Reklamları Kapat

Hasar Farkı = (0.5 * 1 * 10000) + (0.5 * 1 * 40000) - 0 = 5000 + 20000 - 0 = 25000 kg·km^2/s^2

Hasar Farkı = 25000 Joule

Sonuç olarak, iki araç birbirine çarparken ve ardından duvara çarptıklarında oluşan hasar tahmini olarak 25,000 Joule (J) olacaktır. Hasar kısmen benzer ölçektedir. Ancak iki araçlı çarpışmada araçların deformasyonu ile güç soğurulduğu için hasar duvara çarpmaya oranla bir miktar düşüktür. (duvar deforme olmuyor) Bu, her iki senaryonun benzer özelliklere sahip araçlarla gerçekleştiği varsayımına dayanmaktadır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close