Ayna üstüne düşen ışınları yansıtan cilalı yüzeylere verilen genel bir addır.Ayna olarak kullanılacak olan madde yüzeyinin pürüzsüz olması gerekmektedir. Arka tarafı sır adı verilen bir karışım aracılığı ile boyanmış olan cam levhalar yahut yüzeyleri dümdüz bir hal aldırılmış maden levhalar ayna olarak kullanılabilmektedir.
Çoğu kimsenin zamanının neredeyse tamamını karşısında geçirdiği aynalar. İlk başlarda iyi cilalanmış kıvrık metallerden oluşuyordu. Ancak 14. Yüzyılda Venedikliler cam aynalar yapmaya başladılar. Bunların sonucu olarak ise 1885 yılında alman bir kimyager bugün kullanımda olan gümüş astarlı aynaları yapmayı başarmıştır.
Bir ayna oluşmadan önce yolculuğuna boş bir cam parçası olarak başlar. Bu boş cama fabrikalarda su ve seryumoksit ile basınç uygulanır. Bu basıncın ardından ayna bulunan yağ ve benzeri gibi parçalar fırçalar ile temizlenir. Yaklaşık olarak 1 dakika süren bu işlemin ardından sıcak ve mineralsiz su ile durulanırlar. Bu işlemlerin ardından camların arkasında sıvılaşmış bir teneke oluşur. Bu teneke sayesinde normal şartlarda cama yapışmayan gümüşün cama yapışmasını sağlayacaktır. Sıvı halde bulunan güçmüş tenekeye yapıştığı halde etkileşime girerek katılaşır. Yapılan bu gümüş sıra 2 kat boya atılıp saklanması sağlanır. Bunun üzerine bir kat da bakır püskürtülen aynalar 71 derecelik bir fırına verilir. Bu fırından çıkan aynalara perde kaplayıcı denen bir boya püskürtüldükten sonra tekrar fırına verilir ve 1 saat 45 dakika sonra fırından çıkan aynalar belirtilen ölçülerde kesilmeye başlanması için hazır hale gelir.
[1]
Kaynaklar
- Popular Science Türkiye. Aynalar Nasıl Yapılıyor? Science Türkiye | Facebook. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: Facebook | Arşiv Bağlantısı