Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ergün Kuzu
Ergün Kuzu
2,385 UP
Üye
1

Ayı neden bazen kırmızı renkte görürüz?

Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür.
276 görüntülenme
Ayı neden bazen kırmızı renkte görürüz?
Ayı neden bazen kırmızı renkte görürüz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ugurcan Yagız
Merakli

Normalde Ay, Güneş'ten gelen ışığı yansıttığı için olduğu gibi görünür. Ancak bazen koyulaşacak ve altın, bakır ve hatta paslı kırmızı bir renk alacaktır.

Kırmızı bir Ay'a neden olabilecek birkaç durum vardır. Ay'ın kırmızıya döndüğünü görmenin en yaygın yolu, Ay'ın gökyüzünde alçaldığı, ayın doğuşundan hemen sonra veya ufkun altına batmak üzere olduğu zamandır. Tıpkı Güneş gibi, Ay'dan gelen ışık da ufka yakınken, tepedeyken olduğundan daha fazla miktarda atmosferden geçmek zorundadır.Dünya'nın atmosferi güneş ışığını dağıtabilir ve ay ışığı sadece dağılmış güneş ışığı olduğu için onu da dağıtabilir. Kırmızı ışık atmosferden geçebilir ve fazla dağılmazken, spektrumun mavi ucundaki ışık daha kolay dağılır. Kırmızı bir ay gördüğünüzde, dağılmayan kırmızı ışığı görürsünüz, ancak mavi ve yeşil ışık dağılmıştır. Bu yüzden Ay kırmızı görünür.

Tüm Reklamları Kapat

Kırmızı Ay'ın ikinci nedeni, havada bir çeşit parçacık olup olmadığıdır. Bir orman yangını veya volkanik patlama, havayı Güneş ve Ay'dan gelen ışığı kısmen engelleyen küçük parçacıklarla doldurabilir. Bir kez daha, bu parçacıklar kırmızı ışığın daha kolay geçmesine izin verirken mavi ve yeşil ışığı dağıtma eğilimindedir. Gökyüzünde yüksekte kırmızı bir ay gördüğünüzde, bunun nedeni muhtemelen havada büyük miktarda toz olmasıdır.

Kırmızı bir Ay elde etmenin üçüncü ve dramatik bir yolu, bir ay tutulması sırasındadır. Bu, Ay dolunay olduğunda ve onu karartan Dünya'nın gölgesine (umbra olarak da bilinir) geçtiğinde olur. Bu noktada, Ay artık Güneş tarafından aydınlatılmıyor. Ancak Dünya atmosferinden geçen kırmızı ışık, Ay'a ulaşır ve böylece Ay'dan yansıtılır.

Yerden gözlemleyenler için, renkteki değişiklik en çok Ay gece gökyüzünde alçak göründüğünde, ayın doğuşundan hemen sonra veya ufkun altına batmak üzereyken yeniden belirgin olacaktır. Bunun nedeni, ağır atmosferimizin mavi/yeşil ışığı dağıtması ve kırmızı ışığın doğrudan geçmesine izin vermesidir.

Kaynaklar

  1. M. Williams. A Red Moon - Not A Sign Of The Apocalypse!. (1 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2023. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
  2. B. M. W. A. E. Wright. What You Need To Know About The Lunar Eclipse. Alındığı Tarih: 23 Ocak 2023. Alındığı Yer: Moon: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close