Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Üye
4

Ayak bunyonu olarak bilinen kemik çıkınıntısının evrimsel bir açıklaması var mıdır ? Varsa neden oluşmuştur bu çıkıntı?

947 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
2KediAnnesi

Bünyon, ayak baş parmak ekleminin tabanında oluşan genişlemeye verilen isim. Kemiğin veya dokuların yerinden oynamasıyla oluşur. Normalde ayak aksına paralel, düz durması gereken ayak başparmağımız,Halluks Valgusta ikinci parmağa, diğer bir deyişle ayak dış tarafına doğru yön değiştirir ve döner. Bu durumda, ayak başparmağımızın biraz yukarısında bir şişlik oluşur. Halluks valgus olarak da bilinen bu durumun farklı sebepleri mevcuttur. Ailede bu durumu yaşayan biri varsa kontrol yapılması gerekmektedir çünkü genetik bu durumda etkili bir faktör olabilir. Özellikle genç insanlarda halluks valgus görülürse genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülebilir.

Farklı çalışmalar, bünyonların kalıtsal faktörlerden, yürüme biçimimizden, yüksek topuklu ayakkabı giymekten, yanlış ayakkabı tipini seçmekten ve benzerlerinden kaynaklandığını gösteriyor. Ayrıca bünyonlar ayak yaralanmaları, nöromüsküler hastalıklar veya doğuştan gelen deformasyonlar yüzünden de oluşabilmekte. Burada kalıtsal faktörlere bacak kemiğinin eğri gelişmesine neden olan tibia vera (blount hastalığı) hastalığını örnek verebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum benim ayağımda da var. Aynı şekilde annemin ayağında da... Doktorum tedavi için atel ve parmak makarası vermişti. İleri boyutlarda ameliyata kadar giden bir tedavi süreci var. Çıkıntı büyüdükçe ayak şekli daha da çok bozuluyor ve kemiğin olduğu bölgede ciddi ağrılar oluşuyor, benim annemden gözlemlediğim kadar süreç bu şekilde yani. Bu sebeple erken aşamada teşhis gerçekten önemli. Bendeki çıkıntı küçük bir çıkıntı olduğu için atel ve makarayla durumu düzeltebilme şansım var. Ancak annemdeki biraz daha büyük olduğu için tedavide farklı bir yol uygulanması mümkün. Genetik faktörlere dışarıdan müdahale etmek biraz daha zor olduğu için çevresel faktörleri dikkate alıp ayakkabı seçimimize dikkat etmeliyiz. Özellikle kaliteli olmayan ve ayağı sıkan ayakkabılar, topuklu ayakkabılar ayak şeklini ciddi anlamda bozmakta. Ayakkabı giymeyen toplumlarda bu durumun daha az yaşandığı göz önüne alınırsa, ayakkabı gerçekten ayak sağlığı için çok önemli.

Sağlıklı günler dilerim.

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ayakta Bünyon Oluşumu. (17 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ayakta Kemik Çıkıntısı. (17 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Halluks Valgus. (17 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close