Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Akbulut
Üye 13 Mart 2020 4 Cevap
29

Ay'ın ikiye bölünmesi bilimsel olarak ispatlanmış mıdır?

78,295 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
102K UP
Biyoloji Öğrencisi 26 Nisan 2021
Orijinal Soru: Ay üzerinde ortadan ikiye ayrıldığına dair herhangi bilimsel kanıt var mı?

Hayır hiçbir yerde ayın tam anlamıyla ortadan ikiye ayrıldığına dair gerçek bir kanıt yoktur. Zamanında Nick Thomas Willson takma adıyla yazılan bir çocuk kitabında Nasa'nın ayda devasa bir yarık bulduğu, hatta ayın önce yarılıp sonra kusursuzca birleştirildiği gibi tamamen yanlış ifadeler kullanılmıştır. Tamamen asılsız bilgilerdir.

Ayda bolca yarık vardır fakat ayette belirtildiği gibi (soruyu sorma amacınızın bu olduğunu öngörüyorum) baştan başa yarılmış ya da daha sonra birleştirilmiş olduğuna dair hiçbir iz yoktur. Hatta buna yakın olabilecek büyüklükte bile bir yarık bulunmamaktadır. Aşağıya Kuran ayetlerini bıraktım. Bazı tefsirciler kesinlikle ayın gerçekten ikiye bölünüp geri birleştirildiğini, bazıları sadece inkarcılara mucize olması adına ikiye bölünmüş gibi gösterildiğini, bazıları ise kıyamet gününde olacağının belirtildiğini düşünürler. Bilimsel olarak da tekrar yazacağım gibi ayın ikiye yarıldığına dair yahut yeniden birleştirildiğine dair hiçbir bilimsel kanıt veya şüphe yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

10,087 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Diyanet. Kamer 1. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Diyanet. Kamer 2. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. site. Kamer 1-2. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
19
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Skeptik 13 Mart 2020
Görsel
Görsel
Evrim Ağacı Twitter

Fotoğraftaki satırlar, "Nick Thomas Willson" (?) isimli bir yazarın "Çocuk Gezegeni" yayınevinden (?) çıkan "Gizemli Evren" kitabından alındı.

Facebook Okur Paylaşım Grubu'muza bir ebeveynin attığı bu fotoğraf sonucu, çok ilginç bir (potansiyel sahtekarlık) vakası tespit ettik.

Öncelikle satırları okuyup şaşıranlar için: NASA Ay'da böyle bir yarık bulmadı, çünkü Ay'da böyle bir yarık bulunmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu satırlar, 2015 yılında "Kirpi Haber" isimli, Zaytung-benzeri bir satirik haber sitesinin yaptığı sahte haberden (ç)alınmış: https://kirpihaber.tumblr.com/post/124560931425/nasadan-aydaki-yarık-açıklaması

Ancak bu yalan haberin İngilizcesini arattığımızda karşımıza hiçbir sonuç çıkmadı. Siz de "crack", "moon", "Tim Wrightler" gibi anahtar kelimelerle aratabilirsiniz.

Yani Kirpi Haber ya tamamen özgün bir satir içerik hazırlamış ya da çok az bilinen bir içeriği dile kazandırmış.

Bu da ilginç bir diğer merakı doğurdu: Nasıl olur da "Nick Thomas Willson" gibi yabancı isimli biri, Kirpi Haber veya onun kaynağı kadar az bilinen, potansiyel olarak sadece Türkçe bir platformdan ve içeriğinden haberdar olup, sahte NASA başkanı ismini bile birebir kullanır?

Tüm Reklamları Kapat

Bu da bizi "Nick Thomas Willson"ın kim olduğunu aramaya itti: https://dar.vin/vTOLX

Çok ilginç bir şekilde, bu ismi aratınca, *İngilizce Google aramalarında bile* sadece Türkçede bulunan kitaplar çıkıyor.

Siz de deneyebilirsiniz; belki biz bir şeyleri gözden kaçırdık.

Ama eğer kaçırmadıysak, sorulması gerekiyor: "Çocuk bilim kitabı" adı altında hiçbir bilimsel temeli olmayan iddiaları yazan, aslında keşfedilmemiş şeyleri "keşfedilmiş" gibi anlatan, satirik sitelerden alıntılarla bilim kitabı yazıp çocuklarımıza satan "Nick Thomas Willson" kim?

Türkiye'de bazı yazarlar, artık her kimlerse, yabancı isimler kullanarak "Yabancı biri diyorsa doğrudur." algısı mı yaratmaya çalışıyor?

Birileri, bilimsel gerçekleri çarpıtarak çocuklar üzerinde algı yönetimi peşinde mi?

Eh, bu sonuncusu pek şaşırtıcı olmadı gerçi...

Benzer şekilde, bu kitabı basan "Çocuk Gezegeni" isimli yayınevi nedir, kime aittir?

Çünkü bu yayınevi de aratıldığında dikkate değer hiçbir sonuç çıkmıyor; bolca çocuk kitabı haricinde: https://dar.vin/LO1K6

(...)

Tüm Reklamları Kapat

Bu zincire olan ilgi artınca birkaç kişi Ay'dan rastgele yarık isimleri ve fotoğrafları ile paylaşmaya başladılar. Detaylandıralım:

Ay levha tektoniği zaten çalışılmakta olan bir sahadır. Levha hareketi ve antik volkanizma dolayısıyla yüzeyinde bol miktarda yarık bulunur.

Zincirde olmadığını söylediğimiz yarık, bir gök cisminin boydan boya ikiye yarılıp birleşmesi sonrasında oluşacak, uydunun tümünü kapsayan bir yarıktır.

Tüm Reklamları Kapat

Yoksa Ay yüzeyinde zaten bolca tektonik yarık mevcut. https://evrimagaci.org/uydumuz-ay-jeolojik-olarak-hl-aktif-ayda-yasanan-depremler-ve-ayin-giderek-kuculmesi-7801

Hatta bu yarıklar astrojeoloji açısından büyük öneme sahip; çünkü diğer gezegen ve uydularda yaşam arayışımıza yön veriyor.

Ay'ın jeolojik faaliyetleri bilimsel anlamda önemli; ancak uydumuzun 4.5 milyar yıllık tarihinde "ikiye yarıldığına" dair hiçbir bilimsel veri yok.

Ay'daki lokal yarıkların (hatta Rima Ariadaeus gibi 5.1 kilometre genişliğinde ve 300 kilometre uzunluğundaki "rille" sistemleri de) 3 temel kaynağı vardır:

Tüm Reklamları Kapat

• Tektonik faaliyet

• Volkanik faaliyet

• Meteor çarpması

https://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/multimedia/lroimages/lroc_20090928_ariadaeus.html

Zaten Ay'ın yaklaşık 11.000 kilometrelik çevresine yaklaşabilen hiçbir sistematik yarık bulunmamaktadır. NASA'dan Brad Bailey'in de dediği gibi:

"İnternette okuduğunuz her şeye inanmayın. Ay'ın geçmişinde yarılıp tekrar birleştiğine yönelik hiçbir akademik bulgu bulunmuyor."

21,166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Tweet Dizisi. (9 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 13 Mart 2020. Alındığı Yer: Twitter | Arşiv Bağlantısı
31
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
P Tulliana
P Tulliana
1,624 UP
Doktor 28 Haziran 2021

Öncelikle böyle bir jeolojik kanıt yoktur. Ayrıca böyle bir yarığın varlığı iddia etmek Allah'ın Ay'ı ikiye böldükten sonra tam, düzgün bir şekilde birleştiremediğini (!) söylemek olur.

Bu olayın o dönemde gerçekleşmiş bir Ay tutulmasını sonraki insanların zamanla bunu Ayın ikiye bölünmesi şeklinde yorumladıklarını okumuştum. İlgili kaynağı ve hazırladığım bir görseli ekliyorum.

Ay tutulması olarak düşünülmesinin sebepleri nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

  • Rivayetlerde bu olayın dolunay zamanında gerçekleştiğinin bildirilmesi. (Dolunay zamanında ayın görünümünde bir değişiklik olduğunda ilk akla gelen Ay tutulması olmalıdır.)
  • Rivayetlerin genelinde "Ay'ın bir parçası dağın önüne çıktı bir parçası da arkada kaldı." şeklinde ifadeler bulunmaktadır. (Şekile bakınız.)
  • Astronomik verilere göre bu olayın muhtemel tarihinde meydana gelen bir tutulma vardır. 29 Nisan 617 Salı (Gregoryen takvime göre) / 14 Zülhicce (Hicretten 6 yıl önce) /JD 1946533
6,310 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Apaydın. (2021). Siyer Kronolojisi. ISBN: 978-605-9437-28-8. Yayınevi: KURAMER. sf: 389-395.
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu cevabı destekleyen güvenilir ve bilimsel bir kaynak belirtilmemiş.
2
Elif Sarıkaya
Mezun,araştırmacı 3 hafta önce

Kanıt arayanlar için bir site buldum. Site çok net ve mantığa yatar bir şekilde her soruyu cevaplamış. Neden tarihte bu olay görünmemekte ya da neden herkes şahit olmadı gibisinden. Buraya hepsini ekleyip yazıyı uzatmak istemiyorum ama asıl kısım için alıntı yapıyorum. İnşallah aklınızdaki sorulara cevap alırsınız

Neden bilimin bugün bu kadar gelişmesine rağmen ayın üzerinde her hangi bir yarılma izi bulunmamaktadır?

Vücudumuzda oluşan bir yaranın bir süre sonra iz bırakmadan iyileşmesi, yeryüzünde meydana gelen çatlakların iz bırakmadan zamanla kapanmaları gibi, ayı yaratan kudretin de onu bir mucize eseri olarak yardığında iz bırakmadan birleştirmesi gayet makuldür.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla beraber Büyük İslam Alimi Merhum Muhammed Hamidullah’ın da dikkat çektiği gibi; ayın yüzeyinde yukarıdan aşağıya doğru ve ayın tam ortasında uzun bir çatlak izi görüldüğünü hatırlatmakta yarar vardır. Bu çatlak yaklaşık bir mil (bin altı yüz metre) genişliğindedir ve uzay bilimciler buna "Hadley Rille" adını vermişlerdir. Apollo-15 ekibi tarafından, bu çatlak hakkında yapılan araştırmalar zamanın gazetelerinde yer almıştır. Bu çatlağın resmi aşağıda görülmektedir.[35] Ayrıca bu yarıkla (veya yarıklarla) ilgili internette Apollo-15 in kaydettiği video görüntüsü de ;

https://youtu.be/lzXZXrt0n2M

KdFotoğraf: Nasa, Google Moon[36])

Resimde görülen çatlağın ayın yarılması mucizesi ile doğrudan ilgilisi olup olmadığı tartışma konusudur. Anlaşıldığı üzere bu yarıklardan ay üzerinde bol miktarda bulunmaktadır. Ayın yarılması mucizesi ile bunların doğrudan alakalı olabilmesi için hepsinin aynı istikamet üzerinde ayın bütününü dairesel olarak dönmesi gereklidir. Ancak şuan bu şekilde olup olmadığı bilgimiz haricindedir. İstikbalde Müslüman bilim adamlarının ayda bu konu üzerinde derin araştırmalar yapması temennimizdir. Bu yarıklar ayın yarılması mucizesi ile ilgili ısrarla bir iz arayanlar için bir delil olabilir diyebiliriz.

Kaynaklar

  1. A. Kardeşler. Ayın Yarılması Mucizesi. (20 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: Sorularla İslamiyet | Arşiv Bağlantısı
  2. youtu.be. Video. Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close